Da li drevni grčki lijek može smanjiti stopu smrtnosti od koronavirusa za 50 posto?

Izraelski naučnici smatraju da bi drevni grčki lijek napravljen od šafrana mogao poboljšati liječenje onih koji imaju teške simptome zaraze koronavirusom. Procijenili su da bi se njime stopa smrtnosti mogla smanjiti za 50 posto.

Riječ je o istraživanju koje su proveli naučnici Hebrejskog Univerziteta i Medicinskog fakulteta Hadassah. Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu European Journal of Internal Medicine.

Lijek kolhicin datira iz drevnog Egipta u kojem je bio poznat kao vrlo ljekovit. Prema pisanju lista Jerusalem Post, ovo je jedan od rijetkih drevnih lijekova koji se koriste i danas. Koristi se za liječenje i prevenciju upala uzrokovanih gihtom, a što za posljedicu može imati pojavu bolnog artritisa i porodične mediteranske groznice (FMF).

Profesor Ami Schattner je izvršio istraživanje nad pacijentima liječenim u strogo kontrolisanim uslovima ovim lijekom u posljednjih 20 godina. Tom prilikom je utvrdio da nije isključeno da je učinkovit u liječenju od koronavirusa.

Schattner je ukazao da su urađene četiri studije kojima je bilo obuhvaćeno 6.000 ljudi, a kojima je provjerena učinkovitost kolhicina protiv koronavirusa. Prema njegovim riječima, ostvarena su značajna poboljšanja u liječenju onih koji su imali teške simptome i da je stopa smrtnosti smanjena za 50 posto, u odnosu na one koji nisu liječeni ovim lijekom.

Lijek je jeftin i dnevno je potrebna doza od pola miligrama. Do sada se pokazao kao vrlo sigurnim. Među nuspojavama su napadi dijareje. Skoro 10 posto pacijenata zbog spomenute nuspojave prekine korištenje kolhicina.

Testiran je u liječenju od koronavirusa širom svijeta – između ostalog, u Kanadi, Grčkoj, Južnoj Africi, Španiji i Brazilu, piše Jerusalem Post.

Podijeli objavu

Možda vas zanima