Sejdić: Razni dušebrižnici će i dalje dolaziti u BiH ukoliko ne usvojimo princip građanske države

Predsjednik udruženja Kali Sara Dervo Sejdić komentirao je posljednja dešavanja u BiH i inicijative za promjenu Izbornog zakona i Ustava BiH te je naglasio kako je jedino rješenje problema građanska Bosna i Hercegovina.

Sejdić je rekao kako je ranije ponudio rješenje političke krize u BiH balansiranjem kolektivnih i individualnih prava te je poručio kako to predstavlja jedino moguće rješenje.

“Ako ne, onda će u Bosnu i Hercegovinu i dalje dolaziti razni ‘dušebrižnici’ ili se sastajati van Bosne i Hercegovine i dodatno komplikovati i ovako do usijanja komplikovanu situaciju. Naravno da neki posjetioci ili organizatori raznih skupova imaju iskrene i dobronamjerne ciljeve za Bosnu i Hercegovinu i u najboljoj namjeri da pomognu prevazilaženje političke krize u kojoj se nalazimo, ali se čini da preovladavaju politike dodatnih podjela ili kriza, potpora nacionalističkim idejama”, rekao je Sejdić.

Naglašava kako državljani Bosne i Hercegovine širom svijeta organizuju skupove kako bi se zaustavile upravo te nacionalističke ideje i potpore etničkim podjelama.

“Međutim postoje, kako rekoh, i one snage koje te građane ne žele čuti i ako su deklarisane da rade u interesu tih građana, a koje iz dana u dan svojim političkim djelovanjem tjeraju iz Bosne i Hercegovine. MSvoj prijedlog ograničene reforme Ustava i Izbornog zakona BiH uručivao sam svim bh. političarima s kojima sam se sastao u posljednja dva-tri mjeseca, ali i predstavnicima SAD-a i Evropske unije. Istina, nisam dobio zvaničan stav u pisanoj formi od bilo koga, zato pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da damo svoj doprinos u artikulisanju budućnosti i budućeg života u Bosni i Hercegovini. Ustanimo protiv podjela i siromaštva”, poručio je Sejdić.

Također, predsjednik udruženja Kali Sara pojašnjava kako je svjestan domaće političke krize, ali i krize unutar EU i političkih neslaganja koja dolaze uz to.

“Dok jedni zastupaju poštivanje Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, drugi pak nastoje ignorirati sve što je u skladu s njom i evropskim demokratskim i civilizacijskim vrijednostima, kunući se istovremeno da su za evropski put Bosne i Hercegovine”, smatra Sejdić.

Na kraju Sejdić naglašava kako se za razgovore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH treba prije svega uraditi sljedeće:

  • Deblokirati rad institucija, kako države BiH tako i Federacije BiH
  • Sve razgovore o temi reformi Ustava i Izbornog zakona vratiti u Parlament Bosne i Hercegovine kako bi se osiguralo učešće svih parlamentarnih stranaka
  • U razgovore o reformi Ustava i Izbornog zakona obavezno uključiti stručnjake Ustavnog i međunarodnog prava
  • Na sjednicama Parlamenta BiH osigurati učešće predstavnika Nacionalnih manjina i građana Bosne i Hercegovine, koje delegiraju njihove asocijacije
  • Na sjednicama Parlamenta osigurati učešće stručnjaka Venecijanske komisije, stručnjake ODIHR-a i OSCE-a
  • Na sjednicama Parlamenta BiH osigurati učešće NVO sektora u BiH, koji imaju kapaciteta i vrše monitoring izbornih procesa u BiH. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima