Da li je SDP-ov kandidat Lugavić podvala radikalnog dijela SDA?

Prije nekoliko dana pisali smo o direktnoj umiješanosti Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli u kampanju kandidatu SDP-a za gradonačelnika Tuzle, inače njihovom članu Izvršnog odbora Medžlisa, Zijadu Lugaviću.

Da li je ova podrška logična samo sa ove vjersko-institucionalne strane ili iza ove podrške stoji neko drugi? Recimo, radikalno krilo SDA sa Smajom Mandžićem na čelu?

Kako smo već pisali, na društvenim mrežama i u javnosti kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić ne uživa primjetnu podršku svojih stranačkih kolega, ali sudeći po javnom izjašnjavanju građana nema ni njihovu podršku. Nasuprot tome, stranice i profili bliski radikalnom krilu SDA i IZ-u gore od podrške njegovoj kandidaturi.

Tako ćete uz riječi podrške Lugaviću na profilima istaknutih članova SDA moći vidjeti i fotografiju njega sa Senadom Mehmedinovićem, bivšim predsjednikom PDA Tuzla, sada samostalnim gradskim vijećnikom, povratnikom u SDA, vrlo blizak Smaji Mandžiću. Uz njega je tu i Ćerim Rastoder gradski vijećnik SDA pod kontrolom Smaje Mandžića i Azmira Husića, a ostali na fotografiji su Mehmedinovićevi ljudi koji su se iz PDA vratili u matičnu SDA i moluški imam Memsudin Gobeljić. Zajednički sastanak sa fotografije održan je 20.01.2023. godine.

Lugavić u društvo sa radikalnim dijelom SDA

Zanimljiva je činjenica da je nakon objavljivanja ove podrške Zijad Lugavić u svojstvu v.d. gradonačelnika, dakle, zloupotrebom funkcije i javnih resursa, odmah otišao na noge Mehmedinoviću u MZ Kiseljak kako bi mu obećao rješavanje pojedinih problema, te je to sam i ispromovisao na uzurpiranoj facebook stranici Jasmina Imamovića.

Tražeći bilo kakvu konkretnu podršku kandidaturi Zijada Lugavića od strane viđenijih članova SDP-a, naletismo na nemjerljivu podršku poznate aktivistice SDA Rusejle Halilović, inače članice gradske Komisije za ravnopravnost spolova. Ruisejla je na proteklim Općim izborima u BiH bila prepoznatljiva po javnoj podršci i promociji kandidature Smaje Mandžića iz SDA, a sada sa istim žarom ističe kandidaturu Zijada Lugavića za gradonačelnika Tuzle.

Da li Lugavić i SDA u ovu kampanju ulaze otvoreno jer već imaju čvrste dogovore na nivou SDP – SDA (Nikšić – Izetbegović) o ustupanju Tuzle za račun mira tokom formiranja „osmorkine“ vlasti na višim nivoima? Po svemu sudeći, ovaj ili sličan dogovor je vrlo jak, obzirom da ni sam Lugavić ne bježi od toga da ga se u javnosti predstavlja kao miljenika radikalnog krila SDA.

Da li će građani Tuzle 05. februara „nasjesti“ na međustranačke talove i predati Tuzlu na SDA minder, ostaje da vidimo.

VEZANI TEKST: Konačna klerikalizacija Tuzle kroz „Trojanskog konja“ od krvi i mesa

Podijeli objavu

Možda vas zanima