Građani Crne Gore danas izlaze na parlamentarne izbore

Građani Crne Gore danas izlaze na parlamentarne izbore na kojima će imati priliku da biraju između 15 lista. Ovi izbori bit će ujedno dvanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a šesti nakon obnove nezavisnosti.

Kako je odlučeno žrijebom, na glasačkom listiću prva će biti lista “Jasno je! – Bošnjačka stranka – Ervin Ibrahimović”, druga “HGI – Na pravoj strani svijeta!”, a treća “Pravda za sve! – Vladimir Leposavić”.

Lista koalicije Socijalističke narodne partije i Demosa “Za tebe” biće na četvrtom mjestu, a na petom lista koalicije koju čine Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret, Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja, pod nazivom “Narodna koalicija – složno i tačka”.

Na šestom mjestu je lista Albanska alijansa, koalicije koju čine Forca, Demokratski savez, Demokratski savez Crne Gore i građanska grupa Pokret za Tuzi, slijedi lista “Preokret za sigurnu Crnu Goru – Srđan Perić”, a zatim lista “Pokret za promjene – Prvo Crna Gora – Nebojša Medojević – Reforme za spas zemlje”.

Lista “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!” je na devetom mjestu, a na desetom lista koalicije koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija – “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković”.

Lista “Evropa sad – Milojko Spajić” je na 11. mjestu na glasačkom listuću, slijedi “SDP – Za našu kuću”, a zatim lista koalicije Građanskog pokreta URA i Demokrata “Aleksa i Dritan – Hrabro se broji!”.

Na 14. mjestu je lista koalicije Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Radničke partije “Za budućnost Crne Gore”, a na 15. lista Albanskog foruma, koji čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca, pod nazivom “Albanski forum – Nik Gjeloshaj “BESA za Evropski Razvoj”.

Biračko pravo na parlamentarnim izborima ima 542.468 građana.

Prvi put od početka višestranačja u Crnoj Gori, ne daju se šanse za pobjedu Demokratskoj partiji socijalista (DPS), već Pokretu Evropa sad (PES), novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića i mladog čelnika te stranke Milojka Spajića, za kojeg se predviđa da će biti budući crnogorski premijer.

Prema anketama, DPS stoji odmah iza PES-a, stvarajući realne izglede da se ta dugogodišnja vladajuća stranka ponovo vrati na vlast, nakon nepune tri godine u opoziciji.

Pokažu li se ankete tačnim, bivši crnogorski predsjednik Milo Đukanović ponovo bi mogao postati jedna od najznačajnijih političkih figura u zemlji, barem iz sjene, iako je formalno istupio iz DPS-a nakon poraza na predsjedničkim izborima prije dva mjeseca.

Podijeli objavu

Možda vas zanima