Ekološka predstava “Ko planetu voli, smeće skupi i razdvoji” na Festivalu za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta”

Vrtić “Abakus” sa ponosom predstavlja drugu originalnu autorsku predstavu “Ko planetu voli, smeće skupi i razdvoji”, koju su napravili sa ciljem educiranja djece, mladih, ali i šire javnosti o značaju reciklaže i selektivnog prikupljanja otpada.

Predstava počinje tako što Mrav Radiša veselo prikuplja hranu za zimu i uživa u mirisima i zvukovima prirode, sve dok zli ljudi ne donesu motorno ulje i drugo smeće. Mrav pada u nesvijest od smrada, a njegovi drugari i drugarice: Buba Mara, Buba Dara, Žabac Kreko i Žabac Grgi se povrijeđuju na smeće. Leptirići Rozelma, Rozalija i Plavetić su opazili da su drugari u nevolji i u pomoć su pozvali pčelice Zuzi, Zazu, Zizu, Lazu i Razu, koje su ljekovitim medom izliječile povrijeđene. Šta se dalje desilo i koga su pozvali u pomoć da zlim ljudima objasni reciklažu i kako se pravilno odlaže otpad pogledajte na Festivalu za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta”. Na kraju predstave, kada svo smeće bude na pravom mjestu, plesat će se, pjevati i poslati važne ekološke i edukativne poruke.

Tekst predstave su napisale Aida Talić, doktorica lingvističkih nauka, i Emina Talić-Hakanović, magistrica integrativne metodike, osnivač i direktorica “Abakusa” koja radi i režiju, kostimografiju, scenografiju, te odabir zvučnih efekata i muzike. Korepeticiju i pripremu djece radi inovativna odgajateljica Vildana Čeliković.

Višestruko nagrađeni Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” će se održati drugi put zaredom u Zenici, 17.6.2023.godine s početkom u 12h na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta, u organizaciji Vrtića “Abakus”, Centra za edukaciju, afirmaciju i informisanje “Abakus plus” i Bosanskog narodnog pozorišta, a u partnerstvu sa kompanijom Eko-život i fondacijom Fridrich Ebert Stiftung – Dijalog za jugoistočnu Evropu.

Vrtić “Abakus” je za 14 godina rada organizirao preko 50 kulturno-javnih manifestacija. Prošlogodišnji Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” osvojio je najprestižnije priznanje za edukatore u Bosni i Hercegovini, “Nagradu za najinovativnije odgajateljice u 2022.godini”, COI Step by step, što ih čini direktnim aplikantima i za prestižnu svjetsku nagradu Global Teacher Prize. Njihova originalna autorska ekološka predstava “Kad se male ruke slože”, kao dio sadržaja Festivala, nagrađena je sa tri nagrade na Smotri dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZDK: Nagradom za kolektivnu igru, Nagradom za partnersku igru, te glavnom Nagradom za najbolju predstavu takmičenja u cjelini.

Podijeli objavu

Možda vas zanima