Dodik: Agencije za lijekove će biti, zakon je stupio na snagu i bit će proveden

Nakon što je jučer Ustavni sud BiH donio odluku o privremenoj suspenziji primjene entitetskog Zakona o lijekovima, privremenu mjeru suda komentirao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ustavni sud BiH na jučerašnjoj plenarnoj sjednici privremeno je suspendirao Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske koji je krajem prošle godine izglasan u Narodnoj skupštini RS-a.

Zakon je s odgodom stupio na snagu 28. juna ove godine, a odlukom Ustavnog suda njegova primjena je suspendirana sve do odluke o meritumu i dopustivosti koju Ustavni sud tek treba donijeti.

Nakon što je već komentirao kako je “odluka suda neustavna jer nema nikakvog ustavnog osnova za to jer je nadležnost prometa lijekova na entitetima”, član državnog Predsjedništva ponovio je opredjeljenje manjeg bh. entiteta da nastavi djelovati u pravcu “vraćanja nadležnosti”.

“Borenović se raduje odluci Ustavnog suda BiH. Na njegovu žalost, Agencije za lijekove će biti. Zakon je stupio na snagu i biće sproveden”, istakao je Dodik.

Ustavni sud je ranije ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS-a te zaključke koji se odnose na prijenos nadležnosti koje je entitetska skupština usvojila krajem prošle godine.

Podijeli objavu

Možda vas zanima