Danas u Briselu sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije, tema je i BiH

Danas se u Briselu održava sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije, na kojem će se razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini i mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku.

Ranije je objavljen nacrt dokumenta Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), koji će se razmatrati na današnjoj sjednici.

Između ostalog, u nacrtu je spomenuta potreba provođenja izborne reforme, za koju se tvrdi da je od suštinske važnosti da bi država profunkcionisala. Isto tako, dokument spominje postupke Milorada Dodika.

“U slučaju da unilateralno preuzimanje nadležnosti države od entiteta Republika Srpska bude implementirano, onda individualne restriktivne mjere trebaju biti razmotrene na osnovu ove odluke Vijeća (zamrzavanje imovine/zabrana putovanja fizičkim i pravnim osobama)”, stoji u prijedlogu nacrta dokumenta Vijeću EU za vanjske poslove.

Ipak, kako je jučer pisao Klix.ba, današnja sjednica najvjerovatnije neće donijeti sankcije jer se tome protive Mađarska, Slovenija i Hrvatska, koje već duži period asistiraju politici predsjednika SNSD-a.

S tim u vezi šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto kazao je da je politika sankcija propala i da bi samo proizvela dodatnu konfrontaciju u zemljama Zapadnog Balkana.

Podijeli objavu

Možda vas zanima