Dodik brutalno izvrijeđao Amerikance, za korupciju optužio Joea Bidena

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se večeras medijima nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a povodom novih sankcija SAD-a njemu, ali i Alternativnoj televiziji.

Dodik je rekao da su ove sankcije gotovo identične onima odranije, da se “samo nešto dodaje”. Tokom cijele konferencije Dodik je brutalno vrijeđao Amerikance nazivajući ih lažovima.

“Sjedinjene Američke Države jesu velike ali su i veliki lažovi. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje pitanje BiH”, rekao je Dodik.

Dodao je da nema imovinu u SAD-u te da je farsa da mu se zabranuje raspolaganje imovinom koju nema.

“Nemam namjeru da idem u SAD, bio sam i ne mislim da su neko veliko društvo”, naveo je.

Dodao je da Amerika “podržava muslimane”, navodeći kao dokaz to što je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ranije danas najavila da će biti obznanjene sankcije.

“Amerikancima smeta što je RS stabilna i samooodrživa, a ne smeta im što u FBiH tri godine nema vlade i što Hrvati nemaju svog legitimno izabranog predstavnika”, rekao je.

Tvrdi da su SAD “iznijele niz laži i optužbi koje ne stoje”.

“Nema nijedan sudski spor protiv mene u ovom trenutku. U prošlosti su bili i sud ih je sve odbio. Oni žele da muslimanima stvore državu. Nevjerovatno je da Vlada SAD-a može ovoliko da laže”, rekao je Dodik.

Lažovima je nazvao i američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Što se tiče Amerikanca, meni je ostalo samo da očekujem da me ubiju. Poručujem javnosti, ako se to desi, želim da kaže da su to uradili Amerikanci, uz asistenciju Britanaca”, zaključio je Dodik.

Za korupciju je optužio i predsjednika SAD-a.

“Kako to da se američki predsjednik Joe Biden bavi borbom protiv korupcije a poznate su korupcionaške aktivnosti Bidenove porodice”, rekao je Dodik.

Naglasio je da nije lako biti na tapeti SAD-a, ali da će nastavit dalje sa svojom politikom.

“Ne treba narod u RS-u da se boji. Nastavit ćemo da vodimo ovu politiku”, poručio je.

Kazao je da mu je žao što je ATV dodata na listu sankcija.

“Nemam ništa sa ATV-om. Nikad nisam zvao nijednog novinara nijednog medija da bih uređivao neki medij. ATV se neće ugasiti već će nastaviti da funkcioniše”, istaknuo je.

Podijeli objavu

Možda vas zanima