Dvije trećine zaraženih omikron varijantom tvrde da su već prebolovali covid

Dvije trećine ljudi koji su nedavno zaraženi varijantom omikron kažu da su već ranije imali covid. Nalazi dolaze iz velike, kontinuirane React studije testiranja briseva više hiljada volontera u Engleskoj.

Potrebno je više rada da bi se saznalo koliko je pravih ponovnih infekcija, ali rezultati otkrivaju grupe za koje se čini da je veća vjerovatnoća da će ponovo dobiti covid.

Rezultati uključuju zdravstvene radnike i domaćinstva sa djecom ili puno članova pod jednim krovom.

U studiji je testirano više od dva miliona ljudi, a najnoviji nalazi, za prve dvije sedmice 2022. godine zasnovani su na oko 100.000 testova polimerazne lančane reakcije (PCR) koji su poslani volonterima i potom vraćeni.

Oko 4.000 je bilo pozitivnih, što je daleko najveća stopa od početka pandemije.

Kada je njihov izbor sekvencioniran kako bi se provjerilo koja je vrsta covida kriva, gotovo svi su imali omikron – visoko zaraznu varijantu, prvi put identificiranu u Južnoj Africi, koja je izazvala veliki zimski val infekcija u Evropi.

Još nije jasno koliko je dobrovoljaca koji su bili pozitivni na testu bilo potpuno vakcinisano. Dvije doze pružaju malu zaštitu od hvatanja omikrona, iako zaštita od teške bolesti i dalje traje.

No, booster doze su uvedene velikom brzinom otkako je omikron stigao, kako bi se povećala zaštita ljudi.

Dva od svaka tri (65 posto) zaražena volontera izjavila su da su već ranije bili pozitivni na covid.

Druge procjene sugeriraju da je jedan od svakih 10 slučajeva omikrona moguća ponovna infekcija.

Podijeli objavu

Možda vas zanima