Tajvanski šef diplomatije upozorava da sve ukazuje na to da Kina priprema invaziju na ostrvo

Kina je održala vojne vježbe u blizini Tajvana prilikom čega je simulirala i precizne vojne udare na ovu državu. Nakon završenih vježbi nisu se povukli sa položaja, a tajvanski ministar vanjskih poslova upozorava da sve izgleda kao da se pripremaju za rat protiv ostrva.

Šef diplomatije Tajvana Joseph Wu je govorio za CNN nakon završenih vojnih vježbi njihovih susjeda koje su bile usmjerene i protiv njih.

“Pogledajte vojne vježbe, kao i njihovu retoriku, izgleda da se pokušavaju pripremiti za pokretanje rata protiv Tajvana. Tajvanska vlada na kinesku vojnu prijetnju gleda kao na nešto što se ne može prihvatiti i mi to osuđujemo”, rekao je Wu.

Upitan da li Tajvan ima osjećaj kada bi moglo doći do potencijalne kineske vojne akcije, s obzirom na procjene američkih obavještajnih službi da je kineski predsjednik Xi Jinping dao instrukcije svojoj vojsci da se pripremi do 2027. godine, Wu je izrazio povjerenje u tajvanske pripreme.

“Kineski lideri će dvaput razmisliti prije nego što odluče da upotrebe silu protiv Tajvana. I bez obzira na to da li je 2025. ili 2027. ili čak i poslije, Tajvan jednostavno treba da se pripremi”, rekao je.

Kina je vježbe započela u subotu, dan nakon što se predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen vratila iz desetodnevne posjete Srednjoj Americi i SAD-u. Oni su i prošle godine vježbe održali nakon historijske posjete predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

To ukazuje na opasnost zbog posjeta, međutim tajvanski šef diplomatije ističe da Kina ne može diktirati Tajvanu s kim će sklapati prijateljstva, niti može diktirati njihovim prijateljima koji im daju podršku u nezavisnosti.

Posljednje vježbe su uključivale i nešto što se do sada nije dogodilo, a što je vrlo znakovito. To je lansiranje kineskih projektila iznad ostrva.

Kineski lider je jasno stavio do znanja svijetu svoje ambicije da Kinu ponovo ujedini sa ostrvom, “silom ako je potrebno”.

Ove dvije zemlje imaju odvojene vlasti od kraja građanskog rata koji se dogodio prije sedam decenija, prilikom čega su poraženi nacionalici pobjegli u Tajpej. Tako je Tajvan 1990-ih prešao iz autoritarne vladavine u demokratiju i rangiran je kao jedna od najslobodnijih jurisdikcija u Aziji. Međutim, kineska vladajuća Komunistička partija smatra da polaže pravo na ovu samoupravnu teritoriju.

Podijeli objavu

Možda vas zanima