Dodiku se svidjele poruke iz Turske: Za stolom želi Erdogana, Vučića i Milanovića

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je razgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i o situaciji u BiH i, kako je rekao, “njihovo zalaganje za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH”.

“Zahvalan sam im na tome i podržavam nastojanje da se dijalogom dođe do rješenja u BiH, što su jučer i inicirali predsjednici Vučić i Erdogan. Republika Srpska se sve vrijeme jasno zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH”, rekao je Dodik Srni.

Tvrdi da ni u jednom momentu “Republika Srpska nije ugrozila mir i stabilnost u BiH, niti je to bila namjera”. Dodik je naglasio da je dijalog jedino rješenje za prevazilaženje svih problema u BiH.

On je podsjetio da je prošle godine, prilikom susreta s Erdoganom u Sarajevu, ukazao na to da je situaciju u BiH moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske Erdogana, predsjednika Srbije Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića.

“I sada smatram da bi oni mogli doprinijeti da dođe do dijaloga političih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH i rješavanja aktuelne situacije. Bilo čije drugo miješanje u dešavanja u BiH neće donijeti ništa dobro. Sudbina BiH je u dijalogu domaćih političara u konstelaciji Erdogan, Vučić i Milanović”, poručio je Dodik.

Inače, Dodik se ovim naslanja na narativ na koji je jučer pristao i Erdogan, a to je da probleme u BiH trebaju rješavati lideri naroda, a ne izabrani predstavnici u državnim institucijama Bosne i Hercegovine.

“S predsjednikom Srbije Vučićem smo odlučili da okupimo tri lidera – Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke”, kazao je jučer Erdogan na konferenciji za medije poslije sastanka u Ankari.

Brojni građani i stručnjaci u BiH ističu da će međunarodno poštovanje BiH biti kada se budu poštovali izabrani predstavnici i institucije države te kada se političari prestanu posmatrati kao etničke ili plemenske vođe.

Osim toga, niko u BiH nije protiv međuarodnog posredovanja, ali se postavlja pitanje ko bi trebali biti ti posrednici.

Dodikova ideja da posrednici trebaju biti Srbija, Hrvatska i Turska za većinu patriota je neprihvatljiva, jer se onda te tri države predstavljaju kao svojevrsni zaštitnici nacija u BiH, čime se naša država ponovo svodi na plemenske zajednice.

Posredovanje u BiH moguće je samo na nivou šire međunarodne zajednice predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, koje su tvorac Dejtonskog sporazuma, i Evropskom unijom kao glavnim partnerom. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima