Medvedev likuje zbog ekonomske krize: Dolar i euro su izjednačeni, štedite u rubljama

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije i nekadašnji prvi čovjek ove države Dmitrij Medvedev oglasio se povodom činjenice da su jučer prvi put u 20 godina vrijednosti dolara i eura bile izjednačene.

Tim povodom, Medvedev je rekao kako se predviđanja o izbijanju sistemske krize u eurozoni polako ostvaruju.

“Prije svega, članice EU su pucale sebi u glavi sankcijama. Sada ubiru gorke plodove pada proizvodnje, superkritične inflacije hrane, gubitka konkurentnosti njihove robe i iščekivanja zime u ledenim stanovima bez našeg plina”, rekao je Medvedev.

U globalnom smislu, smatra on, ovo je potvrda krajnje nepromišljenosti sankcija Rusiji te je poručio kako su sankcije štetne za same Evropljanje jer euro slabi.

“Naravno, evropska valuta, koja je sve jeftinija u odnosu na američku, postala je odličan marker onog ko plaća krvavu krizu. Poznato je da je rat nastavak politike drugim sredstvima. Prilikom pokretanja ekonomskog masakra bilo je potrebno izračunati sopstvene monetarne i ekonomske probleme, a ne samo uvesti loša ograničenja”, mišljenja je nekadašnji predsjednik Rusije.

U kontekstu odnosa EU i SAD-a, Medvedev je evropske države još jednom nazvao korisnim idiotima.

“U Bijeloj kući ova formula, za razliku od briselskih pasa rata, očito se zna koristiti neuporedivo bolje. Mnogo rjeđe kažnjavaju svoje najmilije, dugo mjereći posljedice. Međutim, korisni evropski idioti su mnogo više patili, ali nije im nimalo žao. Upravo su rusofobi iz EU pokrenuli hibridni rat s Rusijom i otvorili širok ekonomski front protiv nas”, poručuje Medvedev.

Na kraju, Medvedev je poručio kako solventnost Evrope zabrinjava Rusiju.

“Moramo se baviti prilagođavanjem naše privrede novim veoma teškim uslovima. Rješavanje problema u industriji uključujući i osiguranje tehnološkog suvereniteta. Ovdje ima još puno posla”, mišljenja je Medvedev.

Na kraju svog obraćanja, Medvedev je ponudio i svojevrsni vid rješenja za trenutnu situaciju.

“Najbolja zaštita od trulog eura bit će prelazak na nove načine plaćanja u trgovini s našim pouzdanim partnerima uključujući korištenje nacionalnih valuta kao što su ruska rublja, kineski juan, indijska rupija i slično. U budućnosti je također moguće stvoriti novu rezervnu valutu zemalja BRICS-a. Savremeni svijet očigledno nema dovoljno dolara, eura i funti. Za sada, jedan dolar jednak je jednom euru. Štedite u rubljama”, zaključio je Dmitrij Medvedev.

Podijeli objavu

Možda vas zanima