Dodik dobio poziv Moskve za prisustvo paradi 9. maja: Izvinio se i odbio

Lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dobio je poziv službene Moskve da prisustvuje paradi 9. maja kojom se obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Kako Klix.ba saznaje iz diplomatskih izvora odbio je poziv.

Dodik je 16. aprila u intervjuu za Sputnjik izjavio da će ići u Moskvu na paradu ukoliko dobije poziv iz Rusije. Tada je naglasio da je ponosan na dobre odnose s Vladimirom Putinom.
Lider SNSD-a je prethodnih dana dobio spomenuti poziv za prisustvo paradi povodom Dana pobjede nad fašizmom, što se u Rusiji svakog 9. maja obilježava velikom vojnom paradom.

Ipak, danas je situacija nešto drugačija. Od februara ove godine, kada je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu u svijetu vladaju neki novi geopolitički odnosi pa odlazak u Moskvu na poziv režima Vladimira Putina i nije nešto čime se političari trebaju hvaliti.

Kako Klix.ba saznaje Dodik je i ove godine dobio poziv za prisutvo paradi na koju je i prethodnih godina išao, ali se zahvalio uz ispriku da neće moći prisutvovati.

Da li se Dodik na ovaj način uplašio reakcija, sankcija i novih poteza sa Zapada pa se morao pravdati Rusima nakon što je procijenio da mu se ne isplati toliko gurati prst u oko Americi i Evropskoj uniji.

S druge strane odbijanje poziva iz Moskve dovodi ga u drugu tešku situaciju jer je na određeni način okrenuo leđa Putinu kojeg je u svakoj prilici glorifikovao. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima