EU pozvala Srbiju da se suzdrži od zapaljive retorike, Brnabić poručila: Kao da je 1. april

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, reagujući na saopćenje Evropske agencije za vanjske poslove (EEAS) kojom se pozivaju čelnici Beograda i Prištine da se suzdrže od zapaljive retorike, zatražila od Brisela da „prestane sa licemerjem“.

Brnabić je, u objavi na Twitteru, ocijenila da EU “nije učinila svoj deo” u primjeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine i formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu.

EEAS je u saopćenju naveo da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju “veliku zabrinutost”.

“Visoki političari dvije strane biti odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanja tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu”, stoji u saopćenju EEAS-a.
Brnabić je na ovo oštro reagovala rekavši da EU nije ispunila svoje obaveze.

“Formiranje Zajednice srpskih općina dogovoreno je dogovorom dvije strane u Briselu 2013. godine. Da je EU uradila svoj dio posla, obezbijedila primjenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji, stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prestanite sa licemjerjem“, napisala je Brnabić na Twitteru.

Brnabić dodaje da, gledajući saopšćenje EEAS-a, “neko bi mogao da pomisli da je danas 1. april.

“To mora da je neka (veoma neslana) šala”, napisala je Brnabić.

Podijeli objavu

Možda vas zanima