Usred tenzija u Ukrajini: Razgovor Bidena i Putina zakazan za utorak

Američki predsjednik Joe Biden i ruski Vladimir Putin razgovarat će putem video-linka u utorak, saopćila je Bijela kuća, usred rastućih napetosti u vezi s Ukrajinom.

Vijest dolazi nakon što je državni sekretar Antony Blinken rekao da SAD imaju dokaze da je Rusija napravila planove za napad “velikih razmjera” na Ukrajinu. No, dodao je da nije jasno je li Putin donio konačnu odluku o invaziji.

Rusija je opovrgnula bilo kakvu takvu namjeru i optužila Ukrajinu da je izvršila okupljanje vlastitih trupa.

U izjavi objavljenoj u subotu navečer, portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je da će Biden “podcrtati zabrinutost SAD-a zbog ruskih vojnih aktivnosti na granici s Ukrajinom i ponovno potvrditi podršku Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”.

Ukrajina tvrdi da je Rusija rasporedila oklopna vozila, elektronske ratne sisteme i 94.000 vojnika duž njihove zajedničke granice. To je najveće okupljanje ruskih snaga na svojim granicama otkako je Moskva anektirala Krim Ukrajini 2014.

Pozivajući se na izvještaje obavještajnih službi, ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov rekao je da bi Moskva mogla planirati vojnu ofanzivu krajem januara. Pokret ruskih trupa zaoštrio je već napete odnose između Rusije i SAD-a.

Podijeli objavu

Možda vas zanima