Hrvatska traži od Srbije da joj preda arhivu iz NDH

Hrvatska traži od Srbije da joj preda svu arhivsku građu koja Zagrebu pripada, a koju Beograd ne vraća iako je potpisao sporazum o sukcesiji, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da Hrvatska u prosvjednoj noti upozorava da problem arhiva može zaustaviti srbijanski put prema EU.

Također, Hrvatska traži od Srbije da joj preda i građu s diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je, prema priopćenju srbijanskog Ministarstva obrane, građa o stradanjima Židova u NDH. Dok se ne obavi fizički povrat izvornika, Hrvatska zahtijeva hitnu dostavu dosad digitalizirane preslike arhivske građe.

Problem arhiva može zaustaviti srbijanski put prema EU budući da je u sklopu pregovora Srbije koji određuju okvir i uvjete za pristupne pregovore utvrđena obveza Beograda prema poštivanju i ispunjavanju međunarodnih ugovora koji su za Srbiju na snazi te je posebno izdvojen sporazum o pitanjima sukcesije. Ukratko: odbijanjem da vrati arhivsku građu Hrvatskoj, Srbija ne ispunjava uvjete u pregovorima s EU.

Hrvatska je jučer poslala prosvjednu notu Srbiji nakon što je na službenim stranicama Ministarstva obrane Republike Srbije objavljena informacija o sastanku potpredsjednika srbijanske vlade i ministra obrane Nebojše Stefanovića s veleposlanikom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom održanom 7. veljače.

Prema toj objavi, veleposlaniku je uručen “hard disk s preko 162.000 stranica digitaliziranih preslika arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, a koja se odnosi na progon i stradanje Židova od strane NDH tijekom Drugog svjetskog rata”.

U konkretnom slučaju riječ o arhivskom gradivu koje je premješteno s područja Republike Hrvatske na kojem je nastalo i koje je kao takvo obuhvaćeno zahtjevom za povrat iz 2006., zajedno s više od 700 fondova i zbirki iz pedesetak ustanova, prije svega Arhiva Jugoslavije, Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, Vojnog arhiva i ustanova JNA te Jugoslavenske kinoteke.

Hrvatska strana po objavi zaključuje kako se time potvrđuje da, za razliku od dosadašnjeg pristupa i ponašanja Srbije, na strani Srbije nema smetnji ni zapreka koje bi priječile dosljednu provedbu i primjenu odredbi aneksa D Ugovora o pitanjima sukcesije, a koji se tiče arhiva, navodi se u prosvjednoj noti hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova upućenoj srbijanskom Ministarstvu vanjskih poslova, prenosi Hina.

Podijeli objavu

Možda vas zanima