Evropski konzervativci: EU će uskratiti novac BiH ako se nastave neustavne aktivnosti

Iz Evropske narodne stranke (EPP) su upozorili da će Bosni i Hercegovini biti uskraćen novac iz Evropske unije ako se nastave neustavne aktivnosti u državi. Insistiraju na kompromisu o izmjenama Izbornog zakona.

Upozorenje je danas uputio Manfred Weber (CSU), njemački europarlamentarac koji predvodi delegaciju EPP-a koja okuplja konzervativne stranke Starog kontinenta. S njim u posjeti Bosni i Hercegovini je i hrvatska europarlamentarka Željana Zovko (HDZ).

“Došli smo u Sarajevo s namjerom da saslušamo o razgovorima, posebno onim o Izbornom zakonu, kao i o dugoročnoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Za nas je Bosna i Hercegovina buduća članica Evropske unije. Sve što radimo je doprinos tome da Bosna i Hercegovina postane članica Unije”, izjavio je Weber.

Podsjetio je da su SDA i HDZ među članicama EPP-a te je ocijenio da su pokazale volju da se postigne kompromis.

“Stranke su pokazale volju da nađu kompromis o Izbornom zakonu. Teško je postati kandidatkinja za članstvo u EU. Jedan od uslova za to jeste da država bude funkcionalna, da postoji Izborni zakon koji je funkcionalan”, ukazao je.

Svjestan je da je kompromis teško postići, ali očekuje da svi budu posvećeni kompromisu.

“Želimo da svi ulože u kompromis i znamo da to nije jednostavno. No, želimo da svi budu posvećeni kompromisu. Jučer smo vidjeli da postoji politička volja za kompromis”, rekao je.

Naglasio je da nije prihvatljiv izostanak dogovora.

“Neuspjeh u pregovorima o Izbornom zakonu nije opcija. Niko ne bi trebao napustiti sto bez kompromisa. Nakon toga će EPP biti prvi koji će se boriti da Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje za članstvo”, istakao je.

Weber se osvrnuo i na jučerašnju odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da usvoji Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV). Upozorio je da bi nastavak neustavnih aktivnosti u Republici Srpskoj mogao imati negativne posljedice po cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Ono što smo vidjeli u Republici Srpskoj je neprihvatljivo. To kažem zato što se ljudi u Evropi pitaju zašto ovoliko ulažemo u ovaj region. Želim podsjetiti da novac ne dajemo bezuslovno. Zato želimo progres u skladu s mišljenjem Evropske komisije”, ukazao je.

Zovko je govorila o tome koliko EPP zaista razumije političku situaciju u Bosni Hercegovini.

“Ovaj dolazak pokazuje koliko pučani razumiju kompleksnost situacije u Bosni i Hercegovini i koliko je nužno žurno riješiti pitanje Izbornog zakona. Tajming nikada nije bio bolji”, zaključila je.

Upitana da li je u redu da EU finansijski sankcioniše sve građane zbog poteza vlasti u Republici Srpskoj, odgovorila je da je Bosna i Hercegovina jedna porodica i da se stvari mogu rješavati samo unutar porodice. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima