Dodik: Ono što čini Schmidt očito je izlobirano od Hrvatske suprotno rezoluciji Bundestaga

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da bi eventualno nametanje Izbornog zakona doprinijelo još većoj konfuziji u BiH i da je to ono što čini Christian Schmidt, očito izlobiran od Hrvatske suprotno Rezoluciji Bundestaga.

Dodik je rekao da činjenica da je Rezoluciju inicirao Adis Ahmetović “više govori o Bundestagu nego u njemu”.

On je naveo da je Ahmetović prepisao rezoluciju SDA te da je iznenađujuće što je njemački parlament prihvatio tu “podvalu”, a za Schmidta je podsjetio da je nosilac velikog odlikovanja države Hrvatske.

Na pitanje da li će Željko Komšić četvrti put dobiti izbore, Dodik je rekao da je to sad malo složenije, jer je sa prijedlogom koji ima ujedinjana opozicija u Federaciji BiH “Bakir Izetbegović malo ugrožen”.

“Njemu po ovim istraživanjima, fali 80.000 do 90.000 glasova i on neće smjeti rizikovati da mu džamija sad te ljuda prebaci na Komšića. Tako da će biti zanimljivo. U svakom slučaju neizvjesno i za Komšića i za Izetbegovića”, rekao je Dodik.

Za navode o sankcijama Rusiji, Dodik je rekao da BiH nije formalno – pravno uvela sankcije i da ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim je nedavno razgovarao, to razumije.

Dodik je ponovio svoje davno poznate stavove da je BiH “promašen koncept”.

“Davao sam šansu i to svi znaju. Moramo poštovati jedni druge, naša prava i ovlaštenja, ali muslimani hoće osvetu. Oni hoće da se Srbima, navodno, nešto osvete”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li bi turski predsjednik Erdogan mogao biti “most pomirenja” Dodik je rekao da je Erdogan veoma pragmatičan i da je na sastanku u Sarajevu rekao – “nećete uspjeti sa zemljom ako se vi ne dogovorite unutra, pustite strance.

Podijeli objavu

Možda vas zanima