Ukrajinski hakeri lociraju ruske baze predstavljajući se kao žene na društvenim mrežama

Ukrajinski hakeri su kreirali lažne profile na društvenim mrežama gdje se predstavljaju kao žene kako bi prevarili ruske vojnike i saznali njihove lokacije, a potom omogućili ukrajinskim snagama da unište neprijateljske baze.

Agresija Rusije je primorala Ukrajince da osmisle nove načine vođenja rata, već je poznato da koriste komercijalne dronove i civilne pilote dronova za odbranu od moćnog neprijatelja, a dok Zapad pruža pomoć u vidu oružja i dronova, ukrajinska vojska se također prilagođava potrebama na terenu što uključuje inovacije kako bi njeni napadi bili što efikasniji.

Pomoć pružaju i grupe kompjuterskih profesionalaca koji su postali hakeri te primjenjuju svoje vještine u odbrani zemlje. Oni rade s tajnih i sigurnnih lokacija, a jednu takvu grupu vodi Nikita Knysh. Ovaj tridesetogodišnjak je ranije radio kao ekspert za cyber sigurnost te je sprečavao hakere u njihovim zlim namjerama. Nakon što je počeo napad Rusije na Ukrajinu u februaru ove godine, Nikita je odlučio stati u odbranu svoje zemlje. Kontaktirao je starog mentora i jednog od najbogatijih Ukrajinaca, Vsevoloda Kožemjaka, tražeći Starlink satelitski internet koji Ukrajini osigurava američki biznismen i direktor kompanije SpaceX Elon Musk. Potom je formirao tim od 30 ljudi te ih je smjestio u jeftini hostel. Grupu je nazvao Hackyourmom, koja je počela vršiti napada na Rusiju koristeći svoje cyber vještine te besplatni Starlink internet.

Nikita je za Financial Times rekao da je grupa odgovorna za lažne prijetnje bombom avionima koji su trebali letjeti prema Rusiji, zbog čega je došlo do odgađanja ili otkazivanja letova. No, najveći uspjeh ruskih hakera je varanje ruskih vojnika koji su im otkrivali svoje lokacije.

Vođa hakerskog tima je rekao da su se hakeri predstavljali kao atraktivne žene na nekoliko društvenih mreža uključujući Telegram gdje su kontaktirali ruske vojnike u Melitopolju. Hakeri su znali da se Rusi žele pohvaliti da su ratnici te su tražili fotografije od njih. Upravo te fotografije su Ukrajinci koristili za otkrivanje lokacije vojnika, a to je udaljena vojna baza u okupiranom Melitopolju. Informacije su potom proslijedili ukrajinskoj vojsci koja je potom raznijela rusku bazu.

Osim toga, Nikita tvrdi da je njegova grupa odgovorna i za hakerske napade na ruske TV stanice, otkrivanje baza podataka ruskih vojnih partnera i drugo. Grupa više nije u pomenutom hostelu nego radi s udaljenih lokacija.

Prošle sedmice je objavljeno da su hakeri napali Yandex Taxi te da su poslali desetine automobila na istu lokaciju nakon što su “petljali” s aplikacijom pomenute kompanije. Svi automobili su poslani u veliku aveniju Kutuzovski Prospekt u Moskvi u kojoj se nalazi Hotel Ukraina.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima