Zelenski odbija prekid vatre s Rusijom, pojasnio i zašto

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi prekid vatre s Rusijom bez povratka izgubljenih teritorija samo produžio rat.

On je upozorio da bi prekid vatre koji Rusiji omogućava da zadrži ukrajinske teritorije zauzete od invazije u februaru samo podstakao još širi sukob, dajući Moskvi priliku da se konsoliduje i naoruža za sljedeću rundu.

Zelenski je također govorio o artiljerijskim raketnim sistemima visoke pokretljivosti (HIMARS) koje su im isporučile SAD, rekavši da su “zapadne zalihe Himarsa, iako čine materijalnu razliku, mnogo niže od onoga što je Ukrajini potrebno da preokrene stvar”.

“Zamrzavanje sukoba s Ruskom Federacijom znači pauzu koja Ruskoj Federaciji daje pauzu za odmor”, naveo je Zelenski za Wall Street Journal.

On je rekao: “Društvo smatra da se prvo moraju osloboditi sve teritorije, a onda možemo pregovarati šta da radimo i kako da živimo u vremenu koje je pred nama”.

“Hitnija potreba su sistemi protivvazdušne odbrane koji bi mogli da spriječe Rusiju da ispaljuje rakete dugog dometa na gradove stotinama milja od linija fronta“, dodao je Zelenski.

Osvrćući se na sporazum potpisan s Rusijom o ponovnom otvaranju izvoza žitarica, Zelenski je rekao: “Diplomatski ustupci Moskvi mogli bi donekle stabilizirati tržišta, ali bi samo omogućili privremeni predah i bumerang efekt u budućnosti.”

Rusija i Ukrajina potpisale su u petak značajan sporazum o ponovnom otvaranju ukrajinskih crnomorskih luka za izvoz žitarica, što je izazvalo nadu da se međunarodna kriza s hranom pogoršana ruskom invazijom može ublažiti.

Podijeli objavu

Možda vas zanima