Dodik je davno odabrao: U utorak se sastaje s Lavrovom, a 17. juna sa Putinom

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će u utorak 7. juna razgovarati sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom u Beogradu, a deset dana poslije sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

“Pritišću nas sa svih strana da se priključimo sankcijama protiv Rusije i da tako pokažemo neki svoj entuzijazam. Odlučili smo da to ne učinimo, jer znamo da će ova nepogoda proći i da ćemo morati da sarađujemo i imamo dobre odnose sa Rusijom”, rekao je Dodik danas u Šipovu.

On je istakao da je situacija u BiH danas podijeljena više nego ikada ranije, ali je ukazao da nije namjera da se pokvare odnosi sa Zapadom, iako sa te strane svakodnevno stižu pritisci da se uvedu sankcije Rusiji.

Dodik je dodao da su epilog predstojeći susreti sa Lavrovom u Srbiji, a potom i Putinom, te da smatra da će to izazvati određene reakcije na Zapadu.

“Moje je da vama obezbijedim stabilnost. Republika Srpska je danas stabilna, pokazuje još jednom da pored silnih nastojanja i na unutrašnjem i spoljašnjem planu zna naći odgovor i ostati stabilna”, rekao je Dodik.

Milorad Dodik dobio je poziv za učešće na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu gdje bi trebao razgovarati s Putinom.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov boravit će u Srbiji 6. i 7. juna, gdje će sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Ovime je Dodik potvrdio ono što se već odavno zna, da je glavni ruski igrač na Balkanu, a bh. entitet RS područje gdje Moskva ima presudnu ulogu i utječe na političke odluke i procese.

Interesantno, Radio-televizija RS-a večeras će emitovati eksluzivni intervju sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, iz Moskve. U najavi intervjua, agresija na Ukrajinu je nazvana baš kako doliči ruskoj propagandi – “specijalna vojna operacija”. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima