Poznat organizator protesta? SDA pozvala članove i građane na proteste ispred Federalnog parlamenta

Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je članove, simpatizere i građane na današnje proteste ispred Parlamenta FBiH s početkom u 13:30 sati.

U pozivu se navodi da žele iskazati protivljenje odluci visokog predstavnika kojom se suspendira Ustav FBiH, ignoriše izborna volja Bošnjaka i pokušava nametnuti neustavna Vlada FBiH.

Demonstracije će biti i veliki sigurnosni izazov s obzirom da bi se u tom terminu trebala održati i sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj treba biti potvrđen novi saziv Vlade FBiH, što je i jedina tačka dnevnog reda.

Schmidtovom kratkoročnom odlukom ukinuta je obaveza da izbor vlade podrže potpredsjednici Federacije BiH. Podsjetimo da je potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda, Refik Lendo, to odbio učiniti.

Koalicija koju čine stranke Trojke i HDZ dogovorile su u četvrtak novu raspodjelu ministarstava u Vladi Federacije BiH u kojoj neće biti NES-a i Stranke za BiH. Njima će se u Vladi pridružiti HDZ 1990 i Ramo Isak, bivši član NES-a. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima