Biden potpisao zakon o otkrivanju podataka o porijeklu Covida-19

Američki predsjednik Joe Biden, tri godine nakon izbijanja pandemije Covida-19, potpisao je u ponedjeljak zakon kojim je svojoj vladi naložio da objavi što je više moguće povjerljivih informacija o porijeklu novog koronavirusa, posebno u vezi s laboratorijom u Wuhanu.

Zakon je nedavno jednoglasno usvojen i u Zastupničkom domu i u Senatu.

Zakon nalaže nacionalnom direktoru obavještajnih službi da otkrije obavještajne podatke u vezi s Kineskim institutom za virologiju u Wuhanu.

Također propisuje da se objavljuju podaci o istraživanjima koja su provedena prije izbijanja pandemije, ali dopušta vladi da određene informacije zataji od javnosti zbog nacionalne sigurnosti ili radi zaštite metoda i izvora prikupljanja podataka.

“Slažem se s ciljem Kongresa da se objavi što više informacija o porijeklu Covida-19”, objavio je u ponedjeljak Biden, koji smatra da bi porijeklo bolesti trebalo istražiti kako bi se uspješnije spriječile nove pandemije.

“Moja vlada nastavit će provjeravati sve povjerljive informacije vezane uz porijeklo Covida-19, uključujući moguće poveznice s Institutom za virusologiju Wuhan”, rekao je, najavljujući deklasificiranje do sada prikupljenih podataka, s izuzetkom informacija koje bi ocijenili štetnim za nacionalnu sigurnost.

Američke obavještajne agencije podijeljene su oko toga je li vjerovatni izvor smrtonosnog virusa curenje iz laboratorija ili prijenos sa životinja na tržnici u Wuhanu.

Stručnjaci kažu da se pravo porijeklo Covida-19, koji je ubio više od 1,1 milion ljudi u Sjedinjenim Državama i još milione širom svijeta, možda neće znati godinama, ako ikada i bude, prenosi STA.

Podijeli objavu

Možda vas zanima