Potpredsjednica Evropskog parlamenta o Schmidtovim izmjenama: Ispunjava želje jedne stranke

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Katarina Barley prokomentarisala je odluku Christiana Schmidta da nametne izmjenu Izbornog zakona BiH kao “ispunjavanje želje jedne stranke”.

Barley je na svom zvaničnom Twitter profilu kratko napisala da Schmidt, kao Visoki predstavnik, ima moć da nametne zakon, ali bi to dodatno podijelilo zemlju.

“Bivši njemački ministar želi Bosni i Hercegovini nametnuti zakon koji će dodatno podijeliti zemlju. Kao cisoki predstavnik ima moć da to uradi. Ispunjava želje jedne stranke bez koje ništa ne bi funkcionisalo”, napisala je Barley.

Ona je također podijelila članak austrijskog lista Der Standard u kojem su pisali o najavi da će Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH.

Stručnjak za ustavno pravo Joseph Marko objasnio je, u intervjuu za taj list, kako bi to djelovanje bilo u suprotnosti sa Aneksom 10 Dejtona.

“Prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je ovlašten samo da kontroliše provođenje Dejtonskog sporazuma, ali nije ovlašten da se bavi autonomnim pravnim sistemima entiteta, odnosno njihovim ustavima, ukoliko nisu doneseni u primjeni Dejtonskog sporazuma”, objašnjava Marko za Standard.

Podijeli objavu

Možda vas zanima