Forto o današnjim pregovorima “Osmorke” sa HDZ-om : Idemo da vidimo kako bi to izgledalo

Premijer Kantona Sarajevo, govoreći o uspostavljanju vlasti nakon ovogodišnjih Općih izbora, istakao je da je formiranje Vlade FBiH i one u Kantonu Sarajevo povezano.

“Postoji dogovor između stranaka Trojke koji imaju dovoljnu većinu za formiranje vlade, da to pitanje raspravljamo zajedno sa pitanjem eventualnog formiranja Federalne vlade”, kazao je Forto.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da danas i zvanično počinju pregovori za formiranje vlasti na nivou FBiH, kako bi se pravovremeno implementirali rezultati izbora.

“Idemo da vidimo kako bi to izgledalo, to je jedan preliminarni sastanak. Ovo je prvi zvanični sastanak sa HDZ-om. Ne mogu predvidjeti šta se može očekivati od sastanka. Strašno je važno da se uspostavi komunikacija. Mogu vam reći ispred Naše stranke, nama je bitan program. To smo već pokazali. To je Trojka u Kantonu Sarajevo pokazala. Strašno nam je bitno da se okrenemo građanima i onome što će biti dobro za građane a da se manje govori o matematici, dijeljenju kolača, firmi itd., to nam je uvijek bilo manje bitno”, kazao je Forto tokom gostovanja na FTV-u.

Podsjećamo, jučer je Čović najavio da će prvi sastanak o formiranju vlasti HDZ održati sa predstavnicima “Osmorke” u 11 sati, a u Mostar danas idu predstavnici Naše stranke, Naroda i pravde i SDP-a.

Podijeli objavu

Možda vas zanima