Iz Udruženja žrtava poručili Stevandiću: Zamišljeni imuniteti su mnoge odveli u Hag

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida reagovali su na izjave predsjednka Narodne skupštine Republike Srpske, Nenada Stevandića, gdje kaže da narodne poslanike štiti institut imuniteta normiran Ustavom RS-a i Poslovnikom NSRS-a.

Podsjetili su Stevandića i druge da nadležnosti koje su obuhvaćene imunitetom ne obuhvataju rušenje ustavnog poretka BiH, jer je NSRS u obavezi da podržava taj poredak.
“Imuniteti i zločini zamišljeni u glavama tadašnjih razbijača BiH, Miloševića, Karadžića, Krajišnika, Plavšić, Brđanina i drugih, su ih odveli u Hag. Ime Nenada Stevandića se nalazi u mnogim presudama suda iz Haga”, poručuju.

Dodali su da ratni zločin ne zastarijeva uprkos i unatoč nesposobnom Tužilaštvu u BiH, koje još uvijek ne čita presude suda iz Haga u kojima dominira ime Nenada Stevandića.

“Stevandić se nakon više od 30 godina služi istom retorikom kao i njegov prethodnik, ratni zločinac, Momčilo Krajišnik. Pozivamo Tužilaštvo BiH, ali i bilo kojeg tužioca u Tužilaštvu, koji drži do svog digniteta i svoje profesionalne časti i koji nije pod kontrolom, da pročita presude MKSJ i utvrdi zašto se ime Nenada Stevandića spominje u bezbroj presuda. Mi im se stavljamo na raspolaganje, ako se odluče za taj korak”, zaključuje se u saopćenju.

Podijeli objavu

Možda vas zanima