Građani uputili poziv političkim strankama: Ujedinite se i sačuvajte Domovinu!

Građani okupljeni oko nekoliko nevladinih organizacija, facebook i neformalnih grupa, uputili su vrlo zanimljiv poziv parlamentarnim političkim subjektima u Bosni i Hercegovini.

Njihov poziv na zajedničko djelovanje u cilju očuvanja Bosne i Hercegovine prenosimo u cijelosti:

POZIV GRAĐANA BOSNE I HERCEGOVINE ZA ZAJEDNIČKO DJELOVANJE

Poštovani,

obraćamo vam se kao političkom subjektu koji je u svom predstavljanju javnosti, za svoj politički pravac odabrao građansku model uređenja države BiH. Smatrajući izuzetno važnom saradnju političkih organizacija sa organizacijama civilnog društva, ustanovama i pojedincima iz akademske zajednice, medijama i pojedincima iz svih sfera javnog društvenog djelovanja, smatramo da je u trenutnom političkom momentu u BiH potrebno naše zajedničko djelovanje.

Mi smo Bosanci i Hercegovci koji se zalažemo za građansko uređenje BiH bez (presudnog) uticaja etničke pripadnosti odnosno konstitutivnosti koja nam trideset godina stvara blokade, mržnju, razdor i ometa nas na putu ka europskim integracijama. Mi smo danas respektabilno glasačko tijelo, a i dalje se povezujemo i zajednički djelujemo, što su pokazali i nedavni protesti građana kako u BiH, tako i širom svijeta.

Želimo vam na vrijeme ukazati na važnost našeg poziva. Od vas očekujemo sljedeće:

  • Ujedinjenje u jedan jedinstveni (pro)građanski Blok/Savez na državnom nivou koji će zajedno nastupiti na Izborima 2022 i kao takav nastaviti dalje do ostvarivanja zacrtanog cilja.
  • U navedeni Blok/Savez ne mogu pristupiti stranke koje se zalažu za uređenje države po principu konstituentnosti naroda niti mogu sa istim ulaziti u koaliciju.
  • Vaše i naše zajedničko zalaganje na stvaranju i promociji koncepta građanske BiH kao i programa Bloka/Saveza za građansku BiH. Smatramo da je građanska država BiH, koja je uređena na principima liberalne demokratije poput drugih EU država, jedino rješenje za dalji razvoj BiH i njen prijem u euroatlanske integracije.

U slučaju ignorisanja ovih principa pokazali biste da jedino za šta se zalažete je opstanak na političkoj sceni vaše stranke, te da manje držite do interesa države. U tom slučaju rizikujete da od nas ne dobijete ono najvrednije – NAŠ GLAS !

U nadi da ćete se odazvati ovom za Bosnu i Hercegovinu krucijalnom pokušaju objedinjavanja svih građanskih snaga,

srdačan pozdrav

Građani/ke Bosne i Hercegovine

Podijeli objavu

Možda vas zanima