Vučić: Srbija od novembra ostaje bez ruske nafte, region će možda ostati bez struje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ova država od novembra više neće moći uvoziti naftu iz Rusije. Govorio je i o drugim potencijalnim energetskim problemima tokom zime.

Prema njegovim riječima, a kako prenosi agencija Tanjug, samo u Obrenovcu danas se troši 350 tona mazuta, jer ugalj nije dovoljno suh i kvalitetan te da će se tokom zime trošiti sedam puta više.

“Trebamo osigurati mazut, Naftna industrija Srbije (NIS) nema dovoljno mazuta, pa uvezemo 20.000 tona. Izračunajte da vam treba 120.000 tona za cijelu zimu”, dodaje.

Tvrdi da mazuta nema nigdje i da se baržama mora uvoziti iz Rumunije. Obratio se i građanima te istakao da Srbija od novembra ostaje bez ruske nafte.

“Svi žele da im u stanu bude toplo, da mogu da idu u šorcu i majici. Niko neće zimi da u stanu nosi džemper, a niko ne pita kako ćemo da napunimo dovoljno plina, kako ćemo da osiguramo 2,7 miliona kubnih metara plina dnevno, samo za plinske elektrane u Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu. Od 1. novembra mi više nemamo pravo uvoza ruske nafte, po trenutno važećim sankcijama, a ko zna kakve će sankcije do tada da budu uvedene”, naglasio je Vučić.

Napomenuo je da postoji i mogućnost kvarova na energetskoj infrastrukturi. Kako je kazao, u regionu možda neće biti ni struje te da je jedino sigurno da će Bugarska imati struju zbog toga što ima nuklearnu elektranu.

Podijeli objavu

Možda vas zanima