Izetbegović: Teško ćemo sada postići dogovor oko Izbornog zakona, stvari su prilično zakovane

Tokom jučerašnje posjeti Zvorniku predsjednik SDA Bakir Izetbegović osvrnuo se na pregovore za izbornu reformu i mogućnost postizanja trajnog dogovora.

Izetbegović je kazao da se uvijek može razgovarati, ali da sumnja da se može postići dogovor u ovakvoj političkoj situaciji, međutim, dodao je da on neće odbiti Brisel niti Washington ako pošalju svoje predstavnike da pregovaraju.

“Bojim se da su stvari oko Izbornog zakona prilično zakovane. Ako nismo u boljim uslovima postigli dogovor, kada smo imali puno više vremena, teško da ćemo i sad, ali SDA će se odazvati na razgovore“, kazao je Izetbegović.

Također, on je za Večernji list kazao da je, što se tiče SDA, spreman prihvatiti neki od modela koji će izbor članova Predsjedništva BiH osloniti na većinsku volju konstitutivnih naroda.

“Dakle većinsku, ne stopostotnu, jer članovi Predsjedništva predstavljaju sve građane i cijelu BiH i moraju u izvjesnoj mjeri ovisiti i od glasova birača iz drugih naroda i reda Ostalih. Koja je to mjera odredit će se kroz razgovore i pregovore”, istakao je Izetbegović.

Dodao je da se pri tome mora osigurati implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je obaveza BiH i na evropskom putu.

“Od HDZ očekujemo da prihvati kao dovoljno ono što Ustav Federacije propisuje, dakle pravo konstitutivnih naroda da štite vitalni nacionalni interes, da imaju pravo veta samo po tim pitanjimaMoramo zauvijek ukloniti mogućnosti blokada koje truju odnose u Federaciji. Od srpske strane očekujemo minimum, da prihvate ono što su ranije prihvatali, pa sada odustali, a to je indirektni izbor članova Predsjedništva BiH, to bi jako pojednostavilo stvari”, naglasio je Izetbegović.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman jučer je poslao oštre poruke rekavši da se Bosna i Hercegovina nalazi na prekretnici i da će se, u slučaju ne postizanja dogovora, suočiti s pogubnim posljedicama.

Izostanak dogovora gurnuo bi Bosnu još dublje u političku krizu s pogubnim posljedicama“, istaknuo je, ponovivši da se Hrvatska zalaže za BiH ustrojenu po načelu tri konstitutivna naroda, dva entiteta i jedna država.

Takve poruke u skladu su i sa najavama iz Hrvatskog narodnog sabora da će u februaru biti održano vanredno zasjedanje.

“Žele nas dovesti u poziciju da se raspišu izbori, a nema prostora za izmjenu Izbornog zakona. Dogovorili smo da 19. februara bude vanredno zasjedanje HNS-a. Ako pregovori propadnu, tada ćemo se konsolidirati i dati sve odgovore na izazove koji su pred nama”, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Podijeli objavu

Možda vas zanima