Joe Biden nikad direktniji: Američke trupe branit će Tajvan u slučaju napada Kine

Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je kako će američke snage braniti Tajvan ukoliko dođe do kineske invazije na ovo ostrvo.

Ovu, ujedno i najeksplicitniju izjavu kada je riječ o Tajvanu, Biden je dao u intervjuu u emisiji CBS 60 Minutes koja je emitovana u nedjelju.

Na pitanje da li će američke snage braniti Tajvan ukoliko dođe do kineskog napada na ostrvo, Biden je bio direktan.

“Da, ako dođe do napada bez presedana”, rekao je Biden.

Novinar ga je između ostalog i pitao da li je mislio da će, za razliku od trenutne situacije u Ukrajini, američki muškarci i žene učestvovati u odbrani Biden je ponovo bio direktan.

“Da”, ponovio je Biden.

Ipak, tokom intervju Biden je naglasio kako Washington nikada neće podržati nezavisnost Tajvana te da tu ostaju privrženi politici “jedne Kine” za koju se zalaže i Peking.

Povodom intervjua američkog predsjednika oglasila se i glasnogovornica Bijele kuće koja je naglasila kako će Sjedinjene Američke Države nedvosmisleno podržavati Tajvan te da se politika Washingtona neće mijenjati.

“Predsjednik je to rekao i ranije, uključujući i izjavu u Tokiju ranije ove godine. Tada je još dao do znanja da se naša politika prema Tajvanu nije promijenila”, rekla je glasnogovornica.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima