Kanada odgovorila na zahtjeve bh. dijaspore zbog krize u BiH, podršku pružili brojni zvaničnici

Bh. dijaspora u Kanadi je pokrenula akciju u ovoj zemlji s ciljem motivisanja njihovih vlasti da reaguju na situaciju u Bosni i Hercegovini i krizu koju izaziva član Predsjedništva Milorad Dodik.

Odgovor na kampanju “Hitni apel na političku krizu u Bosni i Hercegovini”, koju je pokrenuo Institut za istraživanje genocida Kanada, je došao preko Filomene Tassi, ministrice u Vladi Kanade.

Ona je između ostalog napisala:

“Ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja veliku prijetnju miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u cijelom regionu i šire. Kanada je uvijek na strani mirne, ekonomski održive, multietničke demokratske Bosne i Hercegovine. Stav Kanadske vlade u vezi s Bosnom i Hercegovinom je potpuno jasan: bilo kakvo osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i udar na ustavni poredak predstavlja prijetnju stabilnosti, suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Trenutna dešavanja u Bosni i Hercegovini su u suprotnosti s opredjeljenjima Kanade za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu”, naveli su oni.

Iz IGK navode da je u ovoj zemlji u toku i politička debata najodgovornijih kanadskih političkih subjekata u vezi s krizom u Bosni i Hercegovini.

“Očekuju se konkretnije mjere od Vlade Kanade u smislu sprečavanja secesionističkih težnji Mlorada Dodika i svih drugih koji narušavaju funkcionisanje države Bosne i Hercegovine”, rekli su iz IGK.

Oni naglašavaju da je u prvoj sedmici kampanje poslato više od hiljadu pisama članovima Kanadskog parlamenta, a da su odgovore dobili od mnogih vladinih visokih zvaničnika, uključujući i nekoliko parlamentaraca. Odgovorili su im Peter Fonseca, Marie-France Lalonde, Emmanuella Lambropoulos i Brian Masse.

“Odgovorio nam je i Allan Rock, koji je služio kao kanadski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a prethodno je služio u kabinetu bivšeg premijera Jeana Chrétiena kao ministar pravde i ministar zdravlja, on je javno podržao kampanju. Javna i nedvosmislena osuda jednog od najuglednijih kanadskih boraca za ljudska prava i slobode i borbu protiv genocida gospodina Rocka na ustavni poredak, teritorijalni integritet, nezavisnost, suverenost i međunarodni subjektivitet države Bosne i Hercegovine i njegova podrška kampanji svjedoči o potrebi još snažnije i konkretnije uloge Kanade u odbrani i jačanju bosanskohercegovačke države”, rekli su. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima