Čija je ideja spomenik za civilne žrtve rata u Tuzli?

U aprilu 2005. godine, pred desetu godišnjicu stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, novinar i publicista Fatmir Alispahić objavio je prijedlog, odnosno idejno rješenje, da se riješi problem nedostatka spomen ploče sa upisanim imenima stradalih osoba na „Aleji mladosti“.

„Cvijeće se polaže na improvizovanu žičanu konstrukciju u vrhu mezarja. Trebalo bi razmisliti da se u povodu desete godišnjice na mjestu ove konstrukcije podigne svojevrsni “zid plača“ na kojem bi bila uklesana imena 71 žrtve“, napisao je tada Fatmir Alispahić u tekstu pod nazivom „Zid plača za Kapiju“ koji je 18.04.2005. godine objavljen u Jutarnjim novinama.

Nakon 16 godina, ova ideja je realizirana, uz to da su na pomenuti zid uklesana imena svih civilnih žrtava rata u Tuzli.

Važno je napomenuti da je prvi spisak civilnih žrtava rata u Tuzli, sa mjestom i vremenom stradanja, objavljen je u knjizi Fatmira Alispahića “Ubistvo svitanja” koja je predstavljena 25.05.1996. godine, na prvu godišnjicu zločina na Kapiji. U knjizi su donesene nekrološke priče o žrtvama Kapije, ali i prvi poslijeratni pregled stradanja civila u Tuzli. (Dosije.ba/Boljatuzla.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima