Nakon tri godine od početka afere “Respiratori”, Sud BiH danas izriče prvostepenu presudu

Sud Bosne i Hercegovine nakon dvije godine suđenja danas izriče prvostepenu presudu u predmetu koji se odnosi na kupovinu 100 respiratora za Vladu FBiH u iznosu od 10,5 miliona KM, a u kojem je prvooptuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Tužilaštvo BiH osim njega, za malverzacije prilikom kupovine respiratora u pandemiji, tereti još i suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, direktora Srebrene maline Fikreta Hodžića i ministricu finansija FBiH Jelku Milićević.

Suđenje je počelo u februaru 2021. godine i završava se nakon nepune tri godine prilikom kojih su izvedeni brojni dokazi i svjedoci, kako tužilaštva, tako i odbrane. Početku suđenja su prethodile afera u javnosti, zatim istraga Tužilaštva BiH i podizanje optužnice.

Optužnicom im je na teret stavljen niz krivičnih djela među kojima su zloupotreba položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi za trrgovinu utjecajem, pranje novca, nesavjestan rad u službi, uništenje ili krivotvorenje trgovačkih knjiga, krivotvorenje službenih isprava te falsifikovanje finansijskih izvještaja.

Tokom suđenja je Tužilaštvo pokušalo utvrditi da su respiratori nabavljeni mimo zakona te da su optuženi međusobno radili organizovano. Jedna od teza Tužilaštva je i da su akteri nabavili neregularne respiratore.

U tom smislu su istaknute brojne prepiske među njima, u kojima se izdvaja Hodžićeva poruka poslata premijeru, a koja glasi “Poslao me Asim” te poruka koju je generalna sekretarka Vlade FBiH poslala sekretaru premijera, a to je “Seb. zove, loši respiratori”.

Odbrana je pak predmet zasnivala na tome da su respiratori valjani i da nisu mogli biti nabavljeni po povoljnijoj cijeni s obzirom na pandemijske okolnosti koje su vladale u tom trenutku. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima