Klix.ba: Na koji način će Dodik nabaviti preko 330 miliona maraka do 28. juna?

Više od 330 miliona maraka po osnovu obveznica na Bečkoj berzi na naplatu entitetu RS stiže 28. juna ove godine. Prema tvrdnjama predsjednika entiteta Milorada Dodika i ministrice finansija RS Zore Vidović sve obaveze će biti izmirene i entitet neće bankrotirati.

Ekonomsko-politička analitičarka Svetlana Cenić rekla je u razgovoru za Klix.ba da entitet trenutno nema novac, ali je i objasnila na koji način planira da ga obezbijedi.

“Nemaju oni novac, zbog toga i traže pozajmicu od komercijalnih banaka, najveću u historiji. Oni će zapravo uraditi sljedeće, kada su na Bečkoj berzi prodavali te iste obveznice mahom su kupci bile ovdašnje banke i onda će sad samo napraviti zamjenu obveznica za obveznice sa većom kamatnom stopom. Ostatak novca koji treba za otplatu duga će zaustavljati raspored indirektnih poreza ka općinama tako da se može vratiti taj dug”, kaže nam Cenić.

Dodaje da vlast u RS-u nije uspjela da dođe do para “ovdje i ondje” na način kao je zamislila jer svako traži državne garancije. Stoga su, s tim naumima, uzaludni bili odlasci u Rusiju, Kinu i Mađarsku.

“Jedina mogućnost im je da ubuduće ucijene koaliciju na državnom nivou pa da oni daju saglasnost, ali svejedno Republika Srpska otplaćuje svoj dio, ne otplaćuje Federacija i nema tu obavezu”, kaže Cenić.

Objašnjava da nije ovog načina da onda bi došlo do najvećeg zaduženja kod komercijalnih banaka u historiji, jer se od njih traži da otkupe 210 miliona maraka.

“Ali ako zamijene one obveznice kad su kupovali na Bečkoj berzi sa ovim obveznicama koje imaju još veću kamatnu stopu to će otprilike biti to kako misle riještiti taj dug”, ističe.

U trenutku kada RS “traži” od komercijalnih banaka 210 miliona, kaže nam Cenić, predsjednik entiteta i njegova delegacija kupuju nove automobile.

“Kupuju kola, helikopter zuji, ima li ovdje ikakvog obzira, ima li reda, prioriteta… Što se izjave Zore Vidović tiče koja kaže da narod voli RS, i ona neće propasti želim reći da je voli narod, ali ne voli je vlast i vlast sve radi da je uništi. Prema tome, neka preispita kada potpisuje ovakve stvari svoju ljubav prema RS, a nek se mane mučenog naroda koji sve to gleda i plaća”, zaključuje Cenić. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima