U EU su sve glasniji zahtjevi za uvođenje sankcija protiv Srbije: Hrvatska predvodi inicijativu?

Evropska unija razmatra mogućnost sankcioniranja Srbije, iako se Beograd pokušava distancirati nakon napada na sjeveru Kosova.

“Ova operacija pokazuje ozbiljno vojno jačanje i predstavlja veliku eskalaciju”, rekao je komesar EU-a za upravljanje krizama Janez Lenarčič zastupnicima u Evropskom parlamentu u utorak u Strasbourgu.

Trenutno Evropska komisija čeka dokaze iz istraga Kosovske policije, kojoj pomaže EULEX, kako bi dokazala ko je “naručio” napade na sjeveru Kosova.

Prema diplomatskim izvorima, Hrvatska se javno pridružila bloku od oko osam zemalja EU koje tiho pozivaju na sankcije EU protiv Beograda.

Lenarčić je osudio ponašanje Srbije oko onoga što EU naziva “terorističkim napadom”, bez obzira na to je li Vučić pokušao opravdati akcije na sjeveru.

“Retorika iz Beograda oko 24. septembra vrlo je zabrinjavajuća, kao i način na koji je obilježen dan žalosti”, rekao je Lenarčić.

Europarlamentarci nikada glasniji

Za većinu zastupnika u Evropskom parlamentu koji su govorili u Strasbourgu, pasivno-agresivni pristup više nije dopustiv.

“Mislim da ne treba potcjenjivati ​​ono što se događa na Kosovu. Srpsku zajednicu i Srpsku listu koju kontrolira Vučić”, rekao je konzervativni hrvatski zastupnik Ladislav Impasić, koji je kao primjer naveo početke neprijateljstava Srbije protiv Hrvatske devedesetih godina.

“ubistvo policajca na dužnosti Afrima Bunjaka bio je pucanj u sigurnost, pucanj u normalan život na sjeveru Kosova”, rekla je zastupnica njemačkih Zelenih u Evropskom parlamentu i izvjestiteljica za Kosovo Viola von Cramon.

“Radoičićeve veze s dužnosnicima u Beogradu više su nego očite”, dodala je.

Zastupnici Evropskog parlamenta svakog političkog spektra pozvali su na sankcije protiv Srbije po uzoru na one uvedene Kosovu u junu, kada je Priština optužena za poticanje etničkih napetosti na lokalnim izborima.

Vrijeme za sankcije?

To uključuje obustavu bilateralnih posjeta i sastanaka EU na visokoj razini, kao i zamrzavanje razgovora o pretpristupnim fondovima za sljedeću godinu.

“Vučić je od bivšeg srbijanskog čelnika Slobodana Miloševića i drugih naučio kako pustiti neke ljude da kreiraju određene akcije, ali da se sam ne uključi. Nakon događaja 24. septembra, ne možemo se vratiti uobičajenom poslu”, kazao je zastupnik u Evropskom parlamentu iz Evropske pučke stranke Michael Gahler.

Neki zastupnici u Evropskom parlamentu optužili su Vučića da služi interesima ruskog predsjednika Vladimira Putina podupirući nestabilnost u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

“Godinama smo tiho dopuštali Vučiću da podriva stabilnost u regiji, da ostane pro-ruski orijentisan ali fondovi EU nastavljaju pritjecati i mi ga tretiramo kao prijatelja, pozivajući ga da ide dalje”, kazala je europarlamentarka Tinke Strik .

“Vučić svira po Putinovoj melodiji. Njega ne zanima ulazak u EU, nego ga koristi kao bankomat dok god može”, dodala je.

Podijeli objavu

Možda vas zanima