Konaković nakon susreta s Dodikom: Spreman sam žrtvovati tri političke karijere da smirimo tenzije

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin konaković oglasio se nakon sinoćnjeg neformalnog sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Laktašima.

Podsjetimo, sinoć se u Laktašima igrala košarkaška utakmica u okviru ABA lige između klubova Igokea i MZT Skoplje, a meč su skupa pratili Milorad Dodik i Elmedin Konaković, a s njima u društvu je i načelnik Ilidže Nermin Muzur.

Dodik je podijelio njihovu zajedničku fotografiju na Twitteru rekavši da je razgovarano i o brzom formiranju Vijeća ministara BiH i da se što prije usvoje strateški dokumenti, kao što je budžet za sljedeću godinu.

Kasno sinoć, sasstanak je komentirao i Konaković, no detalje rezgovora nije iznosio.

Na svom zvaničnom Facebook profilu Konaković je potvrdio da su razgovarali o temama koje je naveo Dodik, a napisao je da su “konflikt kojim se hrani politička scena i populizam – lakši put”.

“Takav koncept otjera godišnje iz naše zemlje jedan cijeli, veliki grad ljudi. Donese političarima mandate i plate, a ljudima u Bosni i Hercegovini ništa dobro”, naveo je Konaković.

Dodao je da smirivanje tenzija treba da donese deblokadu procesa, normalizaciju rada parlamenata i vlada, usvajanje strateških dokumenata koji će poboljšati uslove života svima u Bosni i Hercegovini.

“Teži je to put, nema jeftinih poena, traži hrabrost i spremnost na ponekad bolne kompromise. Spreman sam žrtvovati ne jednu nego tri političke karijere ako će ta žrtva donijeti nešto dobro Bosni i Hercegovini i svim ljudima u njoj. Nikad ispod crte, nikad na uštrb domovine. Za početak usvajanje i povećanje budžeta do kraja godine, imenovanje Vijeća ministara, usvajanje još nekih važnih dokumenata”, dodao je on. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima