Kurti: Sramota je što odobreni tekst sa pet rečenica u preambuli i 11 članova nije već potpisan

Kosovski premijer Albin Kurti poručio je da će na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu 18. marta razgovarati o planu realizacije evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

“Nastavljamo pripreme za sastanak 18. marta, koji će biti održan u Sjevernoj Makedoniji, u Ohridu. Trebamo vidjeti kako da se usaglasimo s evropskim prijedlogom i priložimo pravi plan realizacije, koji treba karakterizirati sveobuhvatnost i efikasnost”, kazao je on tokom posjete Gračanici, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reporteri.

Govoreći o sastanku održanom 27. februara u Briselu, Kurti je kazao kako je on bio spreman potpisati dokument, ali da druga strana nije te da je sramota što odobreni tekst sa pet rečenica u preambuli i ukupno 11 članova nije već potpisan 27. februara.

“Zašto nema potpisa, odgovor morate da tražite od drugih”, naveo je Kurti.

Kosovo je potvrdilo da se očekuje da će u četvrtak u posjetu Prištini doputovati specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, gdje će razgovarati s Kurtijem.

Podsjećamo, Kurti je nedavno kazao da temeljni sporazum između Kosova i Srbije predstavlja važan korak u jačanju vanjskih i međunarodnih odnosa dvije neovisne države, ali da “Zajednica srpskih općina (ZSO) ne prolazi”.

Razlog toj konstataciji ogleda u tome što Zajednicu srpskih općina kosovski Ustavni sud nije podržao.

“ZSO je prošla ovdje u Skupštini, ali ona ne prolazi jer je nije podržao Ustavni sud. Nije je prihvatio narod. Zajednica ne prolazi ni od premijera ni od Vlade”, kazao je nedavno.

Njegov govor naišao je na oštre kritike opozicionih zastupnika koji pak tvrde da je kosovski premijer prihvatio osnivanje ZSO na teritoriji Kosova.

Prema njegovima riječima, Srbija nije uspjela nametnuti formiranje ZSO kao preduvjet, iako tokom sastanka u Bruxellesu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govori samo o toj zajednici.

“Kada se sastanem s predsjednikom Srbije u Briselu, on kaže samo ‘Zajednica’ i ništa više”, istaknuo je tada.

Podijeli objavu

Možda vas zanima