Rusija izdala nalog za hapšenje američkog senatora Grahama zbog “slavljenja” smrti ruskih vojnika

Rusija je izdala nalog za hapšenje američkog senatora Lindsey Grahama, nakon što se pojavio montirani video na kojem se vidi kako on slavi smrt ruskih vojnika.

Snimak, koji je spojio dva odvojena trenutka, objavio je ured predsjednika Volodimira Zelenskog nakon što su se u petak susreli u Kijevu.

U njemu je senator Graham nazvao pomoć Kijevu “najboljim novcem koji smo ikada potrošili”, ističući da ruske trupe “umiru”.

“Spoznaja da je moja posvećenost Ukrajini izazvala bijes Putinovog režima donosi mi ogromnu radost”, napisao je senator Graham na Twitteru u ponedjeljak.

Nakon što je Moskva kritikovala komentare senatora Grahama prošle sedmice, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima da je “teško zamisliti veću sramotu za zemlju nego imati takve senatore”, Ukrajina je u nedjelju postavila na društvene mreže cijeli, neuređeni snimak.

Na snimku se vidi da je senator Graham dao komentare tokom dva odvojena dijela sastanka, koje je kasnije uredio ured predsjednika Zelenskog tako da se pojavljuju odmah jedan za drugim.

U zasebnom, nepovezanom snimku, podsjetio je da su mnogi na početku vjerovali da će Ukrajina preživjeti samo tri dana napada Moskve, napominjući da umjesto toga “Rusi umiru”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Kijev da pokušava zaštititi senatora Grahama od kritika i pozvalo ga da javno izjavi da li su njegove riječi izvučene iz konteksta.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je senatora Grahama stavilo na potjernicu, nije reklo koja je krivična djela počinio.

Podijeli objavu

Možda vas zanima