Lavrov odbacio “formulu mira” Zelenskog: On i dalje gaji iluzije uz pomoć Zapada

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov komentirao je prijedlog “formule mira” koji je iznio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski te je poručio kako se iz prijedloga jasno vidi kako Kijev nije spreman za dijalog.

U intervjuu za rusku agenciju RIA Novosti, Lavrov je rekao kako Zelenski i kroz prijedlog mira i dalje gaji iluzije.

“Očigledno je da Kijev nije spreman za dijalog. Iznoseći svakakve ideje i formule mira, Zelenski njeguje iluziju da uz pomoć Zapada postigne povlačenje naših trupa s teritorije Donbasa, Krima, Zaporožja i Hersonske oblasti. Također, uključuje isplatu ratne štete i predaju zvaničnika međunarodnom tribunalu. Naravno da pod takvim uslovima nećemo razgovarati ni s kim”, rekao je Lavrov.

On je dodao da Moskva nije odustala od ideje diplomatskog rješenja sukoba.

“Podsjećam da je odmah nakon početka ‘operacije’ Volodimir Zelenski dao inicijativu da se sjedne za pregovarački stol. Nismo je odbili i dogovorili smo se da se sastanemo s njegovim predstavnicima. Nekoliko rundi pregovora je pokazalo da je bilo moguće pronaći sporazum. Međutim, taj pregovarački proces koji je počeo u februaru pokazao je potpuno nesamostalnost Zelenskog u donošenju važnih odluka. Već u aprilu, po nalogu Anglosaksonaca, on je brzo prekinuo pregovore i pooštrio svoju poziciju”, poručio je šef ruske diplomatije.

Podijeli objavu

Možda vas zanima