Zelenski: 48 sati se pretvorilo u 48 dana, Rusi su izgubili u Ukrajini više nego u Afganistanu

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski kaže da su ruske trupe pretrpjele nenadoknadive gubitke u 48 dana od kada je započela invazija. Poručio je da su gubici Rusije veći nego gubici Sovjetskog saveza u deset godina rata protiv Afganistana.

“Sjećate se kako su se Rusi hvalili da će zauzeti Kijev za 48 sati? U 48 sati, što se proteglo na 48 dana, ruska armija je došla do tačke nenadoknadivih gubitaka većih nego Sovjetski savez u deset godina rata u Afganistanu,” rekao je Zelenski u video obraćanju.

Ruski početni plan da brzo zauzmu Kijev nakon početka invazije je propao nakon što su njene snage pretrpile velike gubitke. Analitičari kažu da je Moskva podcijenila otpor i sposobnosti ukrajinske vojske.

 

Osim toga ruska vojska se mučila i sa osnovnim stvarima. Oklopne kolone su ostajale bez goriva, hrane i municije. Vozila su se kvarila i bila napuštena i onda su odvukli ukrajinski traktori.

Ruske snage su u potpunosti napustile prostor oko Kijeva i sada se fokusiraju na istočne regije Ukrajine, Donjeck i Lugansk.

Podijeli objavu

Možda vas zanima