BOSS: CIK BIH JE ZAKAZAO – MI NISMO!

Nakon što je BOSS-Bosanska stranka u ponedjeljak (10.10.2022.) zvanično dopisom obavijestila članove Centralne izborne komisije BiH da će podnijeti krivične prijave ukoliko zaključno sa 11.10.2022. godine ne postupe shodno obavezi iz člana 6.8 Izbornog zakona BiH i člana 230. Krivičnog zakona BiH i ne prijave sve za koje znaju da su izvršili krivično djelo Izborna prevara, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović jučer je podnio krivične prijave Tužilaštvu BiH i Federalnom tužilaštvu protiv članova CIK BiH, biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija.

Krivična prijava podnesena je i iz razloga jer prijavljeni kao službena i odgovorna lica uprkos evidentnim nezakonitostima nisu u zakonskim rokovima izvršili dužnost utvrđivanja tačnog izbornog rezultata i sprječavanja izbornih prevara, te su omogućili ili učinili neistinito upisivanje izbornih rezultata i objavljivanje rezultata glasanja koja ne odgovaraju obavljenom glasanju. Takođe, prijavljeni su odgovorni za gotovo pola miliona nevažećih glasačkih listova a članovi CIK BiH javno su priznali nepravilno – nezakonito djelovanje na preko 1000 biračkih mjesta.

Krivična prijava protiv članova Centralne izborne komisije BiH podnesena je i na osnovu javnih izjava predsjednika Suada Arnautovića i Irene Hadžiabdić u kojima su prezentirane informacije o brojnim nepravilnostima u proteklom izbornom procesu, a koje po svojoj naravi imaju obilježlja krivičnog djela Izborna prevara, te su imali obavezu podnošenja krivične prijave protiv članova biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija.

S obzirom da nisu podnesene krivične prijave od strane CIK BiH protiv članova biračkih odbora koji su izvršili krivična djela, jasno je da su kao ovlaštena službena lica, smatrajući da su zaštićeni imunitetom, zloupotrebom službenog položaja i ovlasti i neprijavljivanjem izvršilaca krivičnih djela namjeravali legitimizirati izborne krađe i nelegalne izbore, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Više o prijavi u video obraćanju predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića koji je pored pravne analize izjava i odgovornosti članova CIK BiH, između ostalog, najavio dalje konkretno djelovanje u cilju razotkrivanja izbornih krađa, uz upozorenje da niko od izvršitelja krivičnog djela Izborna prevara, a posebno članovi biračkih odbora koji su uništavali glasačke listove – neće mirno spavati.

Podijeli objavu

Možda vas zanima