Za dlaku izbjegnut bankrot SAD-a: Kongres odobrio zakon o zaduženju, red je na Bidenu

Američki Kongres odobrio je zakon o ukidanju ograničenja zaduživanja zemlje, nekoliko dana prije narušavanja najveće svjetske ekonomije.

Nova mjera prošla je kroz Senat sa 63 glasova za i 36 protiv, dan nakon što ju je odobrio Predstavnički dom američkog Kongresa. Predsjednik Joe Biden rekao je da će tu mjeru usvojiti kao zakon.

Njegov potpis na zakonu će spasiti SAD od katastrofalne naplate duga od 31,4 biliona dolara. Predviđa se da će zemlja premašiti trenutnu gornju granicu duga u ponedjeljak, 5. juna.

Neizvršenje obaveza bi ograničilo mogućnost vlade da pozajmi više novca ili plati sve svoje račune. To bi također prijetilo da izazove pustoš u inostranstvu, utječući na cijene i stope hipoteka u drugim zemljama.

Na sjednici održanoj u četvrtak navečer, zakon je usvojen uz podršku 44 demokrata i 17 republikanaca, plus dva nezavisna. Bilo je potrebno 60 glasova da se ta mjera odobri u Senatu od 100 mjesta koju kontroliraju demokrate.

Protivio se 31 republikanac, uključujući člana rukovodstva stranke u Domu, Johna Barrassoa. Među četiri demokrata koji su glasali protiv bili su ljevičarski senatori Bernie Sanders, John Fetterman i Elizabeth Warren.

Senatori su prvo predložili 11 amandmana na zakon o gornjoj granici duga, ali su svi brzo odbijeni, otvarajući put za konačno glasanje. Da je jedan od amandmana prošao, cijeli bi zakon morao biti vraćen u Dom, ostavljajući malo vremena da se osigura konačno usvajanje mjere prije nego što SAD padnu s fiskalne litice.

Podijeli objavu

Možda vas zanima