Prvi rezultati izlaznih anketa izbora na Kosovu: U 11 općina i gradova ide se u drugi krug

Prvi Exit poll (izlazne ankete) rezultati izbora na Kosovu su objavljeni, a prema njima će od 25 analiziranih općina, u 11 biti organiziran i drugi krug za izbor gradonačelnika.

Exit poll su rezultati dobijeni na osnovu ispitivanja birača na izlazu sa biračkih mjesta, a prema trenutnim rezultatima u mnogim općinama i gradovima je situacija neizvjesna.

Mandat gradonačelnika prema izbornom zakonu na Kosovu dobija kandidat koji dobije više od 50 posto glasova naroda, a ukoliko do toga ne dođe u prvom krugu, ide se u drugi krug glasanja. Druga runda za izbor gradonačelnika će biti održana 14. novembra.

U glavnom gradu Kosova Prištini najviše glasova je osvojio Arben Vitia iz Samoopreljenja (43,7 posto), zatim Perparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) sa 27,1 osvojenih glasova. Treći je Uran Ismaili iz Demokratske partije Kosova i dobio je 20,8 glasova (PDK).

U Prizrenu, u drugi krug glasanja bi prema prvim rezultatima trebao ići aktuelni gradonačelnik iz Samoopredeljenja Mytaher Haskuka koji je osvojio 39,9 posto glasova i Shaqir Totaj iz PDK sa 35,3 posto osvojenih glasova.

U Gnjilanu je tijesna bitka između aktuelnog gradonačelnika Lutfi Hazirija iz LDK-a (46,4 posto) ali će i on ići u drugi krug sa kandidatom Samoopredeljenja Albanom Hysenijem (40,7 posto).

U Podujevu je najviše glasova dobio aktuelni gradonačelnik iz Samoopredeljenja Shpetim Buliqi (47,8 posto), ali će najverovatnije morati u drugi krug izbora sa kandidatom LDK-a Ekrem Hysenikoji koji je dobio 37 posto glasova.

Drugog kruga će biti i u općini Vitina, Đakovici, Orahovcu, Klini, Mališevu, Vučitrnu i Kačaniku.

Prema Exit pollu, mandate su već osvojili Bedri Hamza u Južnoj Mitrovici sa osvojenih 53,12 posto glasova; Gazmen Muhaxhiri iz LDK-a koji je u općini Peć dobio povjerenje građana sa 56 posto glasova; Ali Ali iz PDK-a je osvojio većinu u Uroševcu; Burim Ramosaj iz Alijanse novo Kosovo (AAK) ponovo je pobijedio u Dečanu, a Burim Berisha iz LDK-a u Kosovu Polju. Bekim Jashari nezavisni kandidat pobijedio je Drenasu, a Ramiz Ladrovci iz PDK-a u Skenderaju.

U 10 općina sa srpskom većinom u kojima nije sprovedeno istraživanje Exit polla, očekuje se pobjeda Srpske liste.

Na Kosovu su u 19 sati zatvorena birališta na kojima su građani birali novu lokalnu vlast u narednom četvorogodišnjem mandate u 38 općina, a izlaznost je 43 posto.

Podijeli objavu

Možda vas zanima