Macron: Ako Rusija upotrijebi nuklearno naoružanje u Ukrajini, Francuska neće odgovoriti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočio se s kritikama unutar NATO saveza jer je izjavio da neće odgovoriti nuklearnim oružjem ako Rusija iskoristi nuklearni arsenal protiv Ukrajine ili “regiona”, što je prekinulo standardnu stratešku ​​politiku.

U intervjuu za France 2, Macron je rekao da nuklearna doktrina Francuske počiva na “temeljnim interesima nacije”, koji “ne bi bili direktno pogođeni ako bi, na primjer, došlo do balističkog nuklearnog napada na Ukrajinu ili u region”.

Rijetko je da lideri zemalja koje posjeduju nuklearno oružje eksplicitno kažu kada će se takvo oružje koristiti zbog decenijama stare teorije odvraćanja kroz stratešku dvosmislenost, a kako ne bi pružili protivnicima priliku za razvoj potencijalnog plana za moguće napade.

“Predsjednik Francuske govori za sebe. Mislim da je naš izbor osuda Putinove retorike, ali i priprema. Ne bih to baš komentirala sa ‘da’ ili ‘ne'”, rekla je Kasja Ollengren, ministrica odbrane Nizozemske.

Francuska je jedna od tri članice NATO-a koje posjeduju nuklearno naoružanje i ključni dio zapadnog odvraćanja Rusije. Macronove riječi su iznenadile mnoge dok je govorio uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu koji je dijelom bio posvećen diskusijama o nuklearnom planiranju.

Odmah sinoć, Macron je pokušao objasniti svoje stajalište.

“Ne želimo svjetski rat. Pomažemo Ukrajini da se odupre na svom tlu, bez namjere da napadnemo Rusiju. Vladimir Putin mora zaustaviti ovaj rat i poštovati teritorijalni integritet Ukrajine”, istakao je francuski predsjednik.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima