Milo Đukanović o stanju u BiH: Ne bih isključio nijedan scenarij

Velikosrpski nacionalizam ponovo je nasrnuo na Crnu Goru, pogrešno čitajući poruke sa prošlogodišnjih paralmentarnih izbora, izjavio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je istakao da je Crna Gora pokazala da se prave vrijednosti mogu braniti i iz opozicije.

“Velikosrpski nacionalisti su u ovoj godini polomili zube na Crnoj Gori i tek će ih polomiti”, poručio je Đukanović, prenosi RTCG.

Na pitanje kako je doživio doček crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića u Beogradu, ocijenio je da je riječ o “većoj sramoti za domaćina nego za gosta”.

“To je nepoštovanje himne, zastave, počasne garde i same Srbije. Dozvoliti onakav čin dočekivanja visokog državnog gosta iz bilo koje zemlje, ozbiljan je faul”, smatra Đukanović.

Komentarišući situaciju u regionu, ocijenio je da se sva pogoršanja političkih i bezbjednosnih prilika, kao i zatvaranje evropske perspektive, najdrastičnije prelamaju preko Bosne i Hercegovine.

“Propušteno je 26 godina da se implementacijom Dejtonskog sporazuma obezbijede pretpostavke za funkcionalnost Bosne i Hercegovine”, rekao je Đukanović, prenio je Fonet.

On je istakao da je, zbog raznih kompromisa koji su pravljeni na štetu BiH, došlo do obnovljanja i jačanja nacionalizama.

“Velikodržavni nacionalizmi, koji su ugrozili BiH, nisu sahranjeni, iako su doživeli poraz. Bio je pretjerani optimizam vjerovanje da su te ideje sahranjene”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, domaći nacionalisti iskoristili su mnogo nekonzistentonsti u politici međunarodne zajedice.

“Čekali su svoje vrijeme, priželjkivali zaoštravanje odnosa, slavili navodno jačanje Rusije na međunarodnoj sceni, iako smatram da je osnažen samo njen destruktivni potencijal”, ocijenio je Đukanović.

Uz konstataciju da se ruska destruktivna politika veoma razmahala prema Zapadnom Balkanu, predsjednik Crne Gore je dodao da misli da to nije samo destruktvina, već i autodestruktivna politika.

Na pitanje da li je moguć rat u BiH, on je kazao da ne bi isključio nijedan scenarij.

“Već godinama upozoravam da su Evropska unija i NATO jednu sobu u evropskoj kući prepustili drugima, što nije neodgovorno samo prema Balkanu, već i prema Evropi i NATO”, naveo je Đukanović.

Evropska unija se, kako je kazao, prema Balkanu odnosi kao prema regionu u kojem se evropske vrijednosti podrazumijevaju.

“Ovdje je velika borba za promociju evropskih vrijednosti, što je otvorilo prostor za retrogardne politike. Kada bi projekat velikosrpskog nacionalizma uspio, došlo bi do novih konfiguracija”, rekao je Đukanović.

Podijeli objavu

Možda vas zanima