Mirnes Ajanović: Raskrinkavanje licemjernog formalizma vlasti i u odnosu na kulturno-istorijsko naslijeđe

Mirnes Ajanović čestita sugrađanima Tuzle i cijele BiH početak jevrejskog praznika slobode i svjetlosti Hanuka, uz ogorčenje zbog nehumanog odnosa tuzlanske izvršne i zakonodavne vlasti prema kulturno-istorijskom naslijeđu naših sugrađana sramno zapuštenim državnim nacionalnim spomenikom, o čemu svjedoči video prilog koji se dostavlja u prilogu pod nazivom: Fašizam ili antifašizam vlasti u odnosu na Nacionalni spomenik BiH.

Predstavnici BOSS-a su još 2004. godine javno prezentirali izrazito zapušteno stanje i jevrejskog groblja sa zahtjevom da se uredi zbog značajnog kulturno-istorijskog naslijeđa Tuzle i Bosne i Hercegovine, jer se radi o vrijednim spomenicima još iz turskog i austrijskog perioda, što je rezultiralo da se od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 31. jula 2018. godine Jevrejsko groblje u Tuzli proglasi Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Licemjerno je od strane sadašnje administracije Gradske uprave i Gradskog vijeća Tuzla formalno čestitati jevrejski praznik uz zanemaren odnos prema jevrejskoj, tuzlanskoj, bosanskohercegovačkoj kulturno-istorijskoj baštini i državnom nacionalnom spomeniku, upozorio je Mirnes Ajanović, nezavisni kandidat za Gradonačelnika Tuzle.

Podijeli objavu

Možda vas zanima