Na putevima u BiH moguća poledica zbog niske temperature

Saobraćaj se na većini puteva u Bosni i Hercegovini odvija redovno, po suhim i mjestimično vlažnim kolovozima, a zbog niske temperature moguća je poledica, posebno u višim predjelima, preko prevoja, mostova i na prilazima tunelima.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, upozoravamo na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

U FBiH zbog radova u tunelu “Crnaja” na putu Konjic-Jablanica, i u tunelu Skela na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim časovima obustavlja.

Na putu Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu “Čaklovići”, od 22:00 do 6:00 sati saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Sporije, zbog radova saobraćaj se odvija i na putnim pravcima Srebrenik-Ormanica, Grude-Ljubuški i Stolac-Hutovo.

Radi izvođenja deminerskih radova od 8:00 do 15:00 sati, svaki radni dan u intervalima po 30 minuta, doći će do povremenih obustava saobraćaja na Tjentištu, na lokaciji Nacionalni park “Sutjeska”-Gusni put, na dionici magistralnog puta Brod na Drini dva-Vrba, opština Foča, kod kampa Hum-Žitinski potok, na dionici magistralnog puta Brod na Drini dva–Šćepan polje, opština Foča, na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, grad Derventa.

Izmijenjen je režim saobraćaja na putevima Rudanka–Doboj jedan, Rudanka-Doboj, Srbac-Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva-Razboj-Tedin Han-Teslić, Banja Luka-Stari Majdan dva, Šipovo-Novo Selo, Jezero-Šipovo.

Zbog radova u tunelu “Ugar”, na magistralnom putu dionica Crna Rijeka-granica Republike Srpske /Ugar/ izmijenjen je režim saobraćaja.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići, na regionalnom putu Bistrica-Podgrab i putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-granični prijelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Vangabaritni teret se kreće putevima granični prelaz Gradina-Prijedor-Koprivna, Stanić Rijeka-auto-put-granični prelaz Gradiška i Luke-Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac-Rogatica-Čemernica, pa vozači treba da voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje, za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku u mjestu Trn, dok je na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na graničnim prijelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Podijeli objavu

Možda vas zanima