Schmidt pisao Predsjedništvu: Među izazovima koje treba rješavati su i deblokiranje nekih imenovanja

Visoki predstavnik Christian Schmidt čestitao je novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisu Bećiroviću, Željki Cvijanović i Željku Komšiću, i poželio im sreću u zajedničkom radu.

“Preuzimanje ove dužnosti nosi veliku odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine. Vi, kao članovi Predsjedništva, zastupate interese svih građana Bosne i Hercegovine, svih njenih konstitutivnih naroda i Ostalih, bez razlike”, rekao je Schmidt.

Dodao je da će biti u poziciji da oblikuju javni diskurs, spajaju ljude i da na pozitivan način doprinesu osiguranju političke stabilnosti, jedinstva i održavanja mira.

“Imamo zajedničku odgovornost za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i za ubrzanje reformskih procesa. Svi ovi napori imaju za cilj da osiguraju da Bosna i Hercegovina bude stabilna i prosperitetna zemlja poželjna za život, te da spriječe daljnji odlazak mladih ljudi, što je problem koji ekonomski, socijalno i politički ugrožava same temelje Bosne i Hercegovine”, kazao je Schmidt.

Naglasio je da brzo formiranja vlasti na svim nivoima mora biti najviši prioritet, a nakon čega slijedi nastavak reformi koje unapređuju euroatlantski integraciju BiH.

“Evropska budućnost Bosne i Hercegovine je neosporna i predstavlja najvažniji strateški vanjskopolitički prioritet. Do decembra ove godine, Evropska unija bi mogla donijeti ključnu odluku o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine. Opredjeljenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u Evropskoj uniji ima najveći značaj”, rekao je visoki predstavnik.

Schmidt ih je pozvao da zajedno sa svima onima koji imaju političku odgovornost fokusiraju napore na postizanju rezultata u cilju izgradnje temelja za integraciju u EU.

“Pripremiti zemlju za evropsku budućnost je historijski zadatak”, poručio je Schmidt.

“Po mom mišljenju, drugi predstojeći izazovi koje treba rješavati su jačanje jedinstva države, deblokiranje imenovanja u nekoliko državnih institucija (kao što je Upravni odbor Centralne banke BiH, Komisija za Aneks 8, itd.), borba protiv korupcije u svim sferama društva, osiguranje ekonomskog razvoja i reformi i provođenje dugoočekivane ustavne reforme. Usvajanje i implementacija nediskriminatornog zakonodavstva je prioritetan zadatak izabranih organa vlasti u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica je spremna podržati ove napore”, kazao je Schmidt.

Istakao je da su OHR i on lično spremni da im pomognu na tom putu i podržat će ih u njihovom radu te da očekuje da će sarađivati i ubuduće.

“Koristim ovu priliku da Vam uputim izraze mog najdubljeg poštovanja”, rekao je Schmidt.

Podijeli objavu

Možda vas zanima