Nakon Schmidta i Vlada RS-a pisala Vijeću sigurnosti UN-a: Sve je veća podrška zatvaranju OHR-a

Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt dostavio Vijeću sigurnosti UN-a svoj polugodišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini, isto je to, po staroj navici, uradila i Vlada Republike Srpske.

28. Izvještaj je generalnom sekretaru UN-a i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković.
Izvještaj se odnosi na period od maja 2021. godine do oktobra 2022. godine te u njemu, vlasti RS-a izražavaju svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH.

U prvom dijelu, kako navode, izvještaj se bavi rezultatima izbora u BiH održanih 2. oktobra, za koje su naglasili da su “uspjeh aktuelne vladajuće koalicije u RS-u, koji su dokazali podršku birača iz Republike Srpske njenoj energičnoj odbrani Dejtonskog sporazuma”.

Istakli su i kako “dva političara u Predsjedništvu BiH rade na ukidanju Dejtonskog sporazuma, što je za žaljenje, uskraćivanju predstavljanja Hrvatima u Predsjedništvu BiH i nalogu Centralne izborne komisije za ponovno brojanje rezultata izbora za predsjednika Republike Srpske”.

U drugom dijelu su objasnili zašto je poštovanje Dejtonskog sporazuma od “suštinskog značaja za uspjeh BiH s obzirom na njenu tragičnu historiju”.

Naglašeno je kako mnogi uspješni demokratski sistemi predviđaju “regionalnu autonomiju i nacionalna prava” te da je RS “posvećena Dejtonskom sporazumu”. Također ukazuju i na “potrebu da međunarodna zajednica i bošnjačko rukovodstvo u BiH prestanu da napadaju sporazum i prihvate ga kao ključ budućnosti BiH”.

U trećem dijelu naglašava se da sigurnost u BiH nije ugrožena uprkos “neodgovornoj retorici pojedinih bošnjačkih političara”, te da je “uzbunjivanje javnosti zbog sigurnosne situacije u BiH ciničan politički trik”.

“Takođe se ističe da Republika Srpska dosljedno isključuje svako pribjegavanje nasilju i da nema planove za otcjepljenje. Četvrti dio izvještaja bavi se štetnim posljedicama koje djelovanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i dalje ostavlja u BiH. Objašnjava se po čemu su diktatorska ovlaštenja koja je OHR prigrabio očigledno nezakonita i zašto odluke njemačkog diplomate Christiana Schmidta flagrantno krše Dejtonski sporazum. U ovom dijelu navodi se i zašto žestoko odbijanje bošnjačkih stranaka da prihvate Schmidtovu odluku pomaže da se razotkrije nelegitimnost OHR-ovih ovlaštenja. Štaviše, konstatuje se sve veća podrška zatvaranju OHR-a i pozivi OHR-u da se konačno odrekne prigrabljenih diktatorskih ovlaštenja”, navedeno je.

Nedavna odluka Evropske komisije kojom se preporučuje da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU je pozdravljena, a naglašena je i podrška RS-a evropskim integracijama BiH.

Intencija vlasti jednog bh. entiteta da šalje vlastite izvještaje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, samo je jedan u nizu neumoljivih pokušaja da se toj administrativno-političkoj jedinici BiH dodjeli privid autonomije koja odgovara političkom rangu države. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima