Šumski požari haraju Mediteranom: Hiljade vatrogasaca pokušavaju se izboriti s vatrom

Uslijed toplotnog talasa, ali i ljudskog faktora, na području Mediterana trenutno su aktivni brojni požari koji ugrožavaju kako šumska područja tako i dijelove gdje žive ljudi.

Na hiljade vatrogasaca trenutno se bori sa šumskim požarima koji su danima aktivni u Portugalu, Francuskoj, Španiji, Grčkoj ali i sjeveru Afrike.

Kada je riječ o Portugalu, najteža situacija s požarima odnosi se na područje sjeverno od Lisabona gdje je do sada evakuisano više od 900 stanovnika nekoliko sela. Požare na ovom području gasi oko 1.700 vatrogasaca, uključujući 500 vozila, a u državi je aktivno 14 požara.

Požar pustiš i dijelove jugozapadne Francuske. U regiji Gironda evakuirano je više od 12.000 ljudi, a opustošeno je više od 10.000 hektara šume.

“Više od 1.200 vatrogasaca mobilisano je na svim frontovima. Pet kanadera obavljaju posao bez zaustavljanja”, piše francuski Le Monde.
Slična situacija je i u Španiji gdje su požari aktivni na jugu i zapadu države. Prema pisanju Euronewsa, najmanje 5.500 hektara šume uništeno je u požarima u Las Hurdesu na zapadu Španije, a evakuirano je oko 400 stanovnika nekoliko sela na ovom području.

Zbog visokih temperatura pogođene su i druge države južne Evrope, ali i sjevera Afrika. Kako piše BBC, Italija je proglasila vanredno stanje na područjima u blizini rijeke Po s obzirom na to da je najduža rijeka u državi, uslijed nedostatka padavina i visokih temperatura, na pojedinim mjestima potpuno presušila.

Požari su aktivni i u Grčkoj gdje vatrogasci nastoje lokalizirati požar u oblasti Ferize koja je udaljena 50 kilometara jugoistočno od Atine. Požari su zahvatili i Maroko gdje je nekoliko sela također moralo biti evakuirano zbog požara u kojima su poginule najmanje dvije osobe.

Podijeli objavu

Možda vas zanima